REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAnimația autohtonă la TIFF 2020


     Istoricul și criticul de film Dana Duma a profitat de ocazia lansării volumului ei ”Istoria filmului românesc de animație. 1920-2020” pentru a sublinia episoade din trecutul efervescent dar anevoios al animației autohtone. Un trecut care merită văzut, recuperat și cercetat, iar demersul ei este cel mai solid de până acum.
     În paginile cărții, Dana Duma își reafirmă interesul pentru activitatea Ancăi Damian, cea mai proeminentă și prolifică figură a animației românești post-decembriste. Cel mai recent film al cineastei, Călătoria fantastică a Maronei, a fost prezentat în cadrul aceleiași ediții a TIFF. Este, de altfel, și singurul lungmetraj de animație românesc produs în ultimii ani. Producția de scurtmetraj, însă, e mai vivace, iar festivalul transilvănean pune lumina pe ea. În cadrul TIFF 2019, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj s-a acordat animației Opinci, regizat de Anton Groves și Damian Groves. Anul acesta, într-unul dintre calupurile de scurtmetraje (III), au fost incluse două animații -  Sașa și Petre (r. Luca Istodor) și Death and the Knight (r. Radu Gaciu), cel din urmă fiind recompensat cu o Mențiune Specială în cadrul competițiiei pentru Premiul Zilelor Filmului Românesc, secțiunea Scurtmetraj. 

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

 
(19.09.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dana duma, istoria filmului romanesc de animatie carte, luca istodor regizor, moartea si cavalerul scurtmetraj animat, radu gaciu, sasa și petre scurtmetraj animație

Opinii: