REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAndrei Tănase, Cel mai Bun Regizor la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj din Cipru


Scurtmetrajul Claudiu şi crapii (16 min, 2013) i-a adus lui Andrei Tănase Premiul pentru Cel mai Bun Regizor la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj din Cipru (11-17 octombrie).

Juriul Festivalului de Film din Cipru a fost alcătuit din Jacques Curtil (co-director al Festivalului Internaţional de la Clermont-Ferrand), Dan Muggia (director artistic al Pitigliani FF, Italia), Dana Dimitriu Chelba (director al Festivalului Bucharest International Film Festival), Enrico Vannucci (consultant selecţie scurtmetraje la Festivalul de Film de la Veneţia) şi Spyros Charalambous (regizor de film, Cipru).
Filmul este susţinut de CNC şi realizat de Libra Film în co-producţie cu Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH din Germania.  
Scurtmetrajul lui Tănase a mai fost selectat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2013), Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur (Franţa, 2013), Festivalul de Film de la Cottbus (Germania, 2013) şi la Molodist - Festivalul Internaţional de Film de la Kiev (Ucraina, 2013). 
În februarie 2010 a fost selectat pentru Euro Connection (forum european de co-producţie de scurtmetraje) la Clermont-Ferrand. Claudiu şi crapii a fost nominalizat la Premiul de Co-producţie al Fundaţiei Robert Bosch. Scurtmetrajul este difuzat de HBO România. 
Claudiu şi crapii a fost filmat în Bucureşti, în august 2012, şi co-produs de Tudor Giurgiu şi Philipp Dettmer. Director de imagine este Barbu Bălăşoiu. În rolurile principale sunt actorii Paul Ipate (Claudiu) şi Andrei Mateiu (Şeful).  Filmul este povestea lui Claudiu, care lucrează la departamentul de peşte proaspăt într-un supermarket. Zi de zi, vede crapii vii ce se chinuie să se mişte şi să respire în acvariul supra-aglomerat. La un moment dat, Claudiu decide să facă ceva. 
Regizorul Andrei Tănase este absolvent UNATC. Este finalist al competiţiei de scenarii Nisi Masa din 2007. În august / septembrie 2008, Andrei a participat ca regizor la proiectul de film documentar al MC Rusia, realizând unul dintre cele 6 scurtmetraje filmate şi editate în timpul unei călătorii cu Transsiberianul, de la Moscova la Vladivostok. Filmul a avut premiera în secţiunea Semaine de la Critique de la Festivalul de Film de la Cannes 2009. Acum lucrează la scurtmetrajul Viaţa la ţară, care este în post-producţie.
Detalii: www.isffc.com.cy

 
 

(27.10.2014)

Cuvinte cheie: andrei mateiu, andrei tanase, claudiu si crapii, festivalul international de scurtmetraj din cipru, libra film, paul ipate

Opinii: