REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAna Ularu, invitată la Festivalul de Film de la Roma


Actriţa a participat, alături de echipa filmului, la premiera mondială a SF-ul Index Zero (2014), în care are rol principal, alături de Simon Merrells, în regia italianului Lorenzo Sportiello.


Ana
a ajuns în Italia după premiera londoneză a lungmetrajului Serena, regizat de Susanne Bier (Oscar pentru cel mai bun film străin), unde joacă alături de Bradley Cooper şi Jennifer Lawrence. 
“Experienţa Roma - Index Zero, una dintre cele mai fericite din viaţa mea! Premiera de la Roma a fost un succes uriaş”, a spus Ana Ularu. “Mai existase o proiecţie cu o seară în urmă şi publicul era deja cât se poate de entuziasmat. La fel şi presa, cu care ne-am întâlnit înainte de premiera oficială, iar noi nu văzuserăm filmul încă. A fost un moment sublime. Când a început să curgă genericul de final au început aplauze şi urale ca la un concert rock, s-a aprins un spot pe rândul echipei, eu plângeam în hohote de emoţie şi bucurie, ne îmbrăţişam între noi, iar publicul ţipa în continuare!” Trei proiecţii din patru ale filmului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma au fost sold out. “La ultima vizionare, împreună cu regizorul Lorenzo şi partenerul meu din film, Simon Merrells, am rămas şi am fost felicitaţi de 300 de oameni care ieşeau lăcrimând, ne îmbraţişau, îşi făceau poze cu noi şi ne spuneau că Italia nu a mai văzut de mult asemenea film. Succes total! Experienţa Roma a fost una dintre cele mai fericite din viaţa mea! Răspunsul publicului a fost cel mai frumos cadou după toată munca noastră!” 
Index Zero e o poveste de dragoste în mijlocul unei Europe foarte greu încercate economic, sterile, neprietenoase şi ierarhizate urât. Aceste două personaje, Kurt (Simon Merrels) şi Eve, rolul meu, sunt oameni în mod esenţial şi se iubesc în cel mai adevărat şi necomplicat sens al verbului. De asemenea, e şi o metaforă asupra ordinii sociale, a urii faţă de ce e străin şi incontrolabil, a imigrarii,” spune Ana Ularu despre film. 
Index Zero, care a rulat în secţiunea Perspective, reprezintă debutul în lungmetraj al tânărului regizor Lorenzo Sportiello şi a fost declarat proiect de interes cultural naţional de către Ministerul Culturii din Italia. Pe lângă regie, Sportiello co-semnează scenariul, coloana sonoră şi efectele vizuale ale producţiei. 
La Roma, Ana Ularu a fost pe covorul roşu într-o rochie semnată Maria Lucia Hohan şi a purtat pantofi creaţi de Mihaela Glăvan. 
Printre vedetele ale căror filme noi au fost proiectate la festival (16-25 octombrie) s-au numărat Clive Owen (miniseria The Knick, în regia lui Steven Soderberg), Richard Gere ( Time out of Mind), Kevin Costner (Black and White), Guillaume Canet (La prochaine fois, je viserai le coeur). 
Ana Ularu a ajuns în proiectul Index Zero în urmă cu doi ani, la recomandarea lui Mario Zanot, un specialist în efecte vizuale alături de care a lucrat la filmul Diaz: Don’t Clean Up This Blood (2012), în regia lui Daniele Vicari. Zanot a recomandat-o pe Ana regizorului italian Sportiello. “Am citit scenariul, mi-a plăcut enorm, apoi am zburat la Roma pentru câteva ore să dau proba. Pe care, din fericire, am luat-o.” 
Index Zero a fost filmat în diverse locaţii din Bulgaria, la Uzinele Kremikovtsi, de lângă Sofia, în zona Plovdiv şi în alte locuri despre care Ana spune că “arătau ca lovite de apocalipsă”. Filmul este jucat în limba engleză şi are durata de 84 de minute. Pelicula nu are deocamdată un distribuitor român, însă producătorii doresc să-l aducă şi în cinematografele din România. 
Ana Ularu este una dintre actriţele care participă la campania de promovare a filmului Patimile Mariei
Între timp, Ana Ularu joacă la Godot Café-Teatru, în spectacolul În parc, alături de Istvan Teglas, o piesă în două personaje în regia şi după un scenariu de Radu Iacoban.

 
 

Cuvinte cheie: ana ularu, festivalul de film de la roma, fetivalul de film de la brest, index zero, serena

Opinii: