REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Aliyah DaDa”, proiectat la Istanbul


     La aniversarea a 100 de ani de la naşterea mişcării dadaiste, ICR Istanbul propune  documentarul Aliyah DaDa, regizat de Oana Giurgiu. Filmul va fi proiectat în data de 22 iulie 2016, ora 20.30, la DAM Cultural Centre, un spaţiu neconvenţional creat în mijlocul districtului Beyoglu din Istanbul.
     Aliyah DaDa merge pe urmele emigrației evreilor din România către Palestina, abordând subiecte delicate pentru istoria României și a comunității evreiești, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.
     Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România. Contribuția românească la mișcarea dadaistă și, în consecință, la mișcările de avangardă ce se revendică de la aceasta, reprezintă un moment de maximă vizibilitate a culturii române în context internațional.
          Detalii: icr.ro
(14.07.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aliyah dada film, dadaism, institutul cultural roman istanbul, oana giurgiu

Opinii: