REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Alexander Nanau va primi Premiul ”Robert și Anne Drew” pentru Excelență în documentar al DOC NYC


     Alexander Nanau va primi Premiul ”Robert și Anne Drew” pentru Excelență în documentar al DOC NYC. Festivalul, cel mai amplu eveniment american dedicat filmului non-ficțional, organizează a șaptea ediție a palmaresului Visionaries Tribute în online, pe 10 decembrie 2020. Premiul onorează un regizor sau parteneriat profesional aflat la mijlocul carierei care excelează în realizarea filmului observațional. Distincția presupune și o sumă de 5.000 de dolari.
     Nanau a reacționat la aflarea veștii pe contul său de Facebook:
     "Printre premiile pe care am fost onorat și privilegiat să le primesc în ultimii ani, Premiul Robert și Anne Drew este cea mai semnificativă recunoaștere a muncii mele de până acum.
     Când, în calitate de student la film, încercam să-mi dau seama prin ce fel de film voiam să explorez lumea, întâlnirea cu munca de pionierat a lui Robert Drew a fost definitorie. A fost în timpul cursurilor de documentar care aveau loc luni la cinematograful universității noastre. Ne uitam la cele mai importante filme ale cinemaului direct. Primary și Crisis ale lui Drew, precum și Salesman al fraților Maysles. Am fost electrizat și, când s-a încheiat cel de-al treilea film al zilei (Salesman), am știut: acesta va fi modul în care voi face filme și acesta este cinemaul pe care vreau să-l explorez și să-l dezvolt în continuare. Tocmai descoperisem că poți spune povești despre oameni reali care devin personaje mai mari decât viața pe o pânză, într-un mod care permite spectatorului să se identifice pe deplin cu ei. Un film documentar ar putea, la fel ca un film de ficțiune, să suspende spațiul și timpul pentru spectator, lăsându-l să perceapă cinemaul ca pe o experiență de viață revelatorie.
     Ceea ce a început Robert Drew a fost continuat de zeci de regizori și nu aș putea fi mai onorat să fiu recunoscut alături de unii dintre cei mai buni regizori de documentare observaționale contemporane care au primit Premiul Robert și Ann Drew în ultimii ani."
Detalii: DOC NYC
 
(30.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexander nanau, doc nyc 2020

Opinii: