REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Album de familie”, din 25 noiembrie la cinema


     Album de familie, filmul care te face să-ți regândești rapid prioritățile în viață, intră pe 25 noiembrie în câteva cinematografe din țară, distribuit de Parada Film.
     Voce marcantă a noii generații de regizori turci, Mehmet Can Mertoğlu (28 de ani) a câştigat cu filmul Album de familie, debutul lui în lungmetraj, France 4 Visionary Award, în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, și trofeul Heart of Sarajevo, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, 2016.  Recent, filmul a fost primit cu entuziasm și de cinefilii din București, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.
     Coproducția Turcia-Franţa-România prezintă povestea unui cuplu aflat în jurul vârstei de 40 de ani, care se pregătește să falsifice un album de familie al unei așa zise perioade de sarcină, pentru a demonstra legătura biologică dintre ei și bebelușul pe care plănuiesc să-l adopte.
     Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru, iar Călin Peter Netzer este producător.
     „Noul Cinema Românesc ajunge în Turcia în comedia impresionantă a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificată a unei familii,” scrie Variety. Iar regizorul nu se dezice: „Chiar și în Turcia, oamenii cred că e un film românesc făcut în Turcia, dar pot să înțeleg, există o tradiție în România a filmelor despre birocrație, mai mult decât în Turcia și bineînțeles că datorită lui Marius Panduru oamenilor le vine în minte mai ales Polițist, adjectiv,” aflăm într-un interviu cu regizorul pentru Metropotam. Birocrația este însă doar una dintre temele atinse în Album de familie, filmul satiră socială absurdă care aduce aminte de stilul lui Roy Andersson.
     Album de familie a fost filmat timp de cinci săptămâni în locație, în orașele Ankara și Kayseri. Protagoniștii poveștii sunt interpretați de doi actori foarte cunoscuți pe plan autohton. Şebnem Bozoklu este una dintre cele mai populare actrițe în Turcia, cunoscută pentru rolul din filmul Cold (regizat de Uğur Yücel), dar și pentru succesul de box-office Niyazi Gul, the Galloping Vet, în timp ce Murat Kılıç apare în Once Upon a Time in Anatolia, regizat de Nuri Bilge Ceylan, câștigătorul Marelui Premiu al Juriului la Cannes, în 2011.
     Filmul este e producție Kamara (Turcia), ASAP Films (Franța) și Parada Film (România), co-produs de ARTE France Cinema.
(15.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: album de familie film, calin peter netzer, coproductie romania, marius panduru, parada film

Opinii: