REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAFF 2019 – „Rebeli cu o cauză”, de Dobrivoie Kerpenisan


     Dobrivoie Kerpenisan a crescut în Germania, unde părinții săi fugiseră când era copil. În decembrie 1989, era student la Universitatea de Arte Folkwang din Germania și venise să-și viziteze bunicii în satul său natal, Sânpetru Mare. Revoltele de la Timișoara i-a impulsionat și pe localnicii din Sânpetru Mare să se alăture protestului de la distanță. Dobrivoie Kerpenisan a fotografiat tumultul de pe străzile orașului bunicilor săi, înregistrând atmosfera acelor zile de decembrie.
     Mulți ani mai târziu, Kerpenisan s-a întors la Sânpetru cu fotografiile realizate de el în urmă cu aproape 30 de ani, pentru a vorbi cu protagoniștii evenimentelor de atunci. Totuși, fotografiile nu sunt un pretext doar pentru a rememora Revoluția din 1989, ci sunt și un punct de plecare într-o discuție despre tranziția post-comunistă. Documentarul Rebeli cu o cauză e o încercare de a investiga impactul tranziției prin istorii personale ale unor oameni despre care nu auzim prea des.
     Rebeli cu o cauză a fost proiectat în cadrul Astra Film Festival 2019, la Sala Thalia, fiind urmat de o discuție cu Dobrivoie Kerpenisan, regizorul filmului.
Imagine: Elena Bădic-Mircea
Montaj: Radu Georgescu
(13.12.2019)

Cuvinte cheie: astra film festival 2019, dobrivoie kerpenisan, rebeli cu o cauza film, revolutia romana, tranzitia postcomunista

Opinii: