REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Golani”, de Matei Parascan, cu „actori” găsiți pe stradă


     Cinepub rămâne loial misiunii de promovare a cinematografului independent și prezintă o raritate a cinemaului underground românesc - un microunivers împrăștiat, care produce sporadic mici fragmente posibile ale unui canon inexistent. Este vorba de „Golani”, filmul de diplomă al tânărului regizor Matei Parascan. 
     Matei Parascan (25 ani) este licențiat în Film and Creative Writing la University of Essex, UK, cu o lucrare despre filmul românesc. La 21 de ani a realizat în calitate de autor (scenariu, imagine și regie) lungmetrajul „Golani”, un film absolut independent, care a avut premiera în 2018, la cea de-a 9-a ediție a festivalului ”Serile Filmului Românesc”. 
Între 2017-2018 a mai lucrat în calitate de director de imagine la filmele „Meie Tütar” (Fiica noastră, Estonia) și „Pisseye” (Marea Britanie). În prezent urmează masterul de artă și filosofie la Central Saint Martins, University of the Arts - London.
     „Golani” urmărește povestea lui Doru și Mihai, doi băieți din Iași, care pe parcursul a două zile, fumează iarbă, mănâncă ciorbă și intră într-o belea mai mare decât trebuia, după ce se hotărăsc că nu se mai poate să-și tot ia țeapă de la dealerul lor de iarbă. După o prostie iremediabilă din partea lui Doru, e nevoie ca Văru’ - vărul lui Mihai - să preia situația și să găsească o manevră care să-i scoată pe băieți din probleme. 
     Lungmetrajul a fost filmat în Iași cu o echipă compusă atât din studenți ai University of Essex și ai UNATC, cât și persoane pentru care aceasta a fost prima experiență pe un platou de filmare.
Distribuția este compusă integral din actori neprofesioniști. „Golani” se joacă mult cu convenția timpului „real” în cinema și marșează pe acțiuni apăsat-banale, prezentate integral, care, însă, se încarcă cu tensiune odată ce personajele sunt puse în mișcare de urmările propriilor lor acțiuni împiedicate. 
     „Limbajul debordează de un argou specific zonei Moldovei. Detaliile - până la un punct antropologice - ale vieților tinerilor dintr-un oraș de provincie din România, precum și valoarea documentară a conservării în imagini a unui oraș (cu străzile, patiseriile, mijloacele lui de transport…), fac din „Golani” un film revigorant, deși pe alocuri arid, care nu suferă însă de timorare și nici de mărci ale maniei overdevelopment-ului.” - (Emil Vasilache, cinepub.ro)
Detalii: cinepub.ro
(28.01.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinepub.ro, golani film, matei parascan

Opinii: