REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film​A fost o dată, ieri și azi


     Unde ești, copilărie?
     A fost odată — ieri — o mamă care intra mai multe zile la rând, într-o sală de cinematograf, unde rula un film de care astăzi nu-și mai amintește. Voia să vadă doar completarea — un film scurt despre un băiețel pe care-l chema Naică. Vizionând, plângea imaginându-și fericirea pe care o trăiește mama micuțului interpret. Într-o bună zi, propria ei fiică deveni chiar partenera lui Năică. A fost odată — ieri — o fetiță care și-a prelungit copilăria, travestindu-se într-o altă fetiță dintr-un film. Așa se juca alături de prietenul ei, Năică. Dar anii au trecut. Năică și Măriuca au crescut. Nu într-o lună, cât alții în zece, dar s-au făcut mari, căci trăiesc — cum se spune în basme — până în zilele noastre. A fost odată — ieri — o regizoare care și-a propus ca toată viața să filmeze doar pentru copii.
     A fost odată — aceeași regizoare, care și-a amintit despre filmele-i de debut, cu eroi cu tot. Într-o bună dimineață i-a adunat și a mai făcut un film. Mama, care în urmă cu ani plângea într-o sală de cinematograf, a văzut noul film. Ea mai plânge și astăzi, dar pentru alt motiv. De câte ori își vede „copila” intrând pe ușă, își imaginează că-i împletește două codițe în păr, așa după cum a revăzut pe ecran.
     A fost odată, ieri și azi. Ieri nu înțelegeam. Astăzi...
     Mă minunez de fetița de pe ecran, de farmecul și nostimada ei și-mi pare bine și acum că am cunoscut-o. Se vede, de departe, cât de bine o cunosc, căci stau alături de ea. Tot privind-o și privindu-mă, îmi încolțește un gând. Cred, așa cum în orice poveste se poate petrece, că asemănarea personajelor cu realitatea este un simplu joc al întâmplării...
(Cinema nr. 2, februarie 1988)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandra foamete, naica film, unde esti, copilarie film

Opinii: