REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmA Brave New World - Viziuni alternative despre viitor la cea de-a 10-a ediție BIEFF


     O reafirmare a forței inovatoare și emancipatoare a cinematografului, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine cu o a 10-a ediție, programată în perioada 24-29 noiembrie. Organizat într-o formulă-hibrid, online și offline, evenimentul dedicat filmelor care depășesc barierele genului va fi accesibil spectatorilor de pe întreg teritoriul țării, pentru prima dată în istoria festivalului. O amplă selecție de experimente cinematografice temerare va aduce atmosfera sălilor de proiecție în casele iubitorilor de artă, iar o serie de expoziții audio-vizuale va provoca  spectatorii din București să descopere noi forme de explorare a limbajului cinematografic în galeriile partenere: Rezidența BRD Scena9, Anca Poterașu Gallery și Pavilionul Goethe.
     Invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, BIEFF își continuă misiunea de a renegocia limitele de expresie ale cinemaului, propunând o nouă versiune de prezentare a celor mai apreciate experimente cinematografice ale anului, difuzate în premieră în România. A Brave New World este tema centrală a ediției din acest an – o ediție prezentată în paralel pe platforma de streaming a festivalului și în câteva dintre cele mai atractive galerii de artă din capitală. Din centrul Bucureștiului, până pe ecranele cinefililor din întreaga țară, filmele din Competiția Internațională, organizată discursiv în  7 teme curatoriale, propun noi perspective asupra unor teme stringente pentru societatea contemporană, precum: migrația și dislocarea forțată, identitatea și performativitatea de gen, violența și reprezentarea ei publică,  dar și granița sensibilă dintre utopie și distopie în societatea contemporană.
     Conectat la pulsul marilor evenimente cinematografice europene, BIEFF propune și la această ediție un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate în ultimul an cu Ursul de Aur la Berlinale, Premiul Special al Juriului la Clermont-Ferrand, Premiul Orizzonti la Veneția sau Premiul Principal al Juriului Internațional la Oberhausen. Golden Shorts - Best Films in Major Festivals, una dintre secțiunile clasate an de an în topul preferințelor spectatorilor, va putea fi urmărită exclusiv online, de oriunde din România. De asemenea, parteneriatul cu Berlinale Forum Expanded continuă și în 2020, printr-un showcase special care va aduce în fața publicului românesc 4 filme din selecția prestigioasei secțiuni a Festivalului Internațional de Film de la Berlin  care sfidează barierele formale și temporale, imaginând noi scenarii de funcționare și de reprezentare ale lumii plasate într-un viitor alternativ.
     Cei 10 de ani de inovație și libertate creativă pe care BIEFF îi celebrează la această ediție vor fi marcați, în perioada festivalului, printr-o secțiune specială aniversară, difuzată gratuit prin intermediul platformei VoD TIFF Unlimited. BIEFF - A decade of cinematic innovation reunește titlurile premiate de-a lungul unui deceniu - combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative care au cucerit membrii juriului din 2011 și până astăzi.
     Printre noutățile cu care vine cea de-a 10-a ediție a festivalului se numără și schimbările din board-ul artistic. Un nume cunoscut  în sectorul cultural autohton, Oana Ghera devine, începând din acest an, Directorul artistic BIEFF.
     "Cu ocazia acestei ediții aniversare, sunt foarte fericită să transfer direcția artistică a festivalului către colega mea Oana Ghera, unul dintre cei mai talentați curatori și manageri culturali români din generația tânără. Am toată încrederea în profesionalismul său deosebit, sensibilitatea, cinefila și abilitatea sa strategică și am convingerea că sub direcția sa artistică, festivalul își va consolida poziția în rândul evenimentelor culturale relevante pe plan autohton și internațional, cu un focus particular pe inovație cinematografică și responsabilitate socială deopotrivă.", anunță regizoarea Adina Pintilie.
Detalii: BIEFF
(04.11.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina pintilie, bieff 2020, oana ghera

Opinii: