REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmA apărut Revista Film nr. 3/ 2015


Principalul dosar al numărului , „Cât cinema e în seriale?” încearcă să analizeze evoluţia serialului de televiziune românesc, starea sa actuală, relaţia lui cu societatea şi încercările de inovare narativă şi formală.

     Pornind de la ceea ce s-a văzut și se vede la noi în materie de serial și ajungând la ceea ce  produc televiziunile noastre, sunt semnalate reușitele majore şi se caută explicații pentru calitatea și popularitatea lor.
Interviurile numărului au ca protagonişti nume de referință implicate în producția românească de serial: actorii Marcel Iureș (În derivă ) și Doru Ana (Umbre) și regizorul Adrian Sitaru (În derivă). Convorbirile cu ei revelează aspecte puţin cunoscute ale realizării acestor producţii și demolează prejudecățile că serialul ar fi un gen sau un format minor.
     Numărul celebrează aniversarea a 10 ani de la premiera filmului care a introdus în vocabularul criticii internaţionale conceptul de Nou cinema românesc, Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu.
     În altă secţiune sunt examinate încercările de recuperare a experienţei privitului filmelor în comun, în faţa marelui ecran, graţie caravanelor cinematografice care în vara aceasta au transformat în cinema pieţele centrale ale multor oraşe.
Ca în fiecare număr, festivalurilor importante li se acordă o atenţie specială, de data aceasta beneficiarele fiind Festivalul de la Cannes, TIFF, Festivalurile internaţionale de la Erevan şi Motovun şi noul Maramureş International Film Festival.
     În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieşiu, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Doru Pop , Călin Căliman,Cristian Tudor Popescu, Andra Petrescu, Irina Trocan, Anca Ioniţă, Elena Dulgheru, Ioan-Pavel Azap, Bogdan Hrib, Cătălin Olaru, Dinu-Ioan Nicula, Călin Stănculescu, Luminiţa Comşa.
Revista FILM este editată de Uniunea Cineaștilor din România. Cel mai nou număr se găseşte la caseria cinematografului „Studio”, în reţeaua de distribuţie Inmedio şi la librăriile Cărtureşti.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dana duma, in deriva serial hbo, marcel iures, moartea domnului lazarescu film, revista film nr 3 2015, umbre hbo

Opinii: