REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”30 de ani și 15 minute”, un film de Ștefan Mandachi


     Surprinzător, complex și cu miză importantă, documentarul 30 de ani și 15 minute este debutul în regia de lungmetraj a lui Ștefan Mandachi. Avocat și antreprenor, Mandachi este pasionat de film și absolvent la New York Film Academy. Are o privire educată asupra filmului și documentarul de acum o dovedește.
     Cu o structură complexă, în care intră secvențe animate, secvențe de arhivă personală și arhivă publică, Mandachi își urmărește ideea: dezastrul uman și financiar a 30 de ani de proastă administrare a banilor statului, de ignorare a nevoilor de dezvoltare ale regiunilor țării. Moldova nu are nicio autostradă, ci doar șosele județene prost întreținute. Nici în alte părți nu e mult mai bine, toată țara are o infrastructură învechită, care-i alungă pe investitorii străini. Toate guvernele au făcut promisiuni, nimic nu s-a înfăptuit. Ca gest de revoltă, Mandachi a construit, pe terenul lui, un metru de autostradă, ceea ce a trezit, pentru un timp, interesul presei. Mai mult de atât, a inițiat protestul #șîeu, care a tulburat un pic liniștea guvernanților, dar nu a avut consecințe în fapte.
     Despre toată această epopee, Ștefan Mandachi construiește un documentar. Introduce filmări de la locul mai multor accidente, mărturii ale oamenilor care trăiesc tragedia pierderii unei familii. Mai mulți politicieni și gazetari sunt intervievați în legătură cu tema filmului. Nimeni nu e vinovat, se mestecă aceleași vorbe care nu spun nimic, cu cinismul cunoscut. Singurul care își recunoaște o vină este Victor Ponta, în rest, toți politicienii au diverse explicații. Filmul îi pune alături de oamenii obișnuiți, afectați dramatic de lipsa de interes a celor care administrează țara de 30 de ani, și 15 minute.
     Ștefan Mandachi își conduce cu aplomb investigația și cu argumente solide, ideatic și cinematografic. Are o echipă de profesioniști și mărturisește că a învățat de la ei. Marchează aportul monteuzei Roxana Maraloiu, împreună cu care a ajuns de la 90 de ore de filmare la 90 de minute. Importantă este și muzica, compusă de Codrin Lazăr, care dă dinamism sau dramatism, dar își păstrează rolul de însoțitor al imaginii.
     Documentarul 30 de ani și 15 minute este produs de Ștefan Mandachi și este acum în cinematografe. Regizorul a anunțat că toate încasările vor merge către victimele accidentelor de circulație.
 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(5.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 30 de ani si 15 minute documentar, codrin lazar, roxana maraloiu, stefan mandachi

Opinii: