REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



26 de documentare românești în competiția București Docuart Fest 2015


     București Docuart Fest a finalizat selecția pentru cea de-a IV-a ediție, care va avea loc între 30 septembrie și 4 octombrie la Cinemateca Eforie și la Cinematograful de la Muzeul Țăranului Român.

     Comisia, din care au făcut parte Anca Grădinariu, Florin Barbu și Mihai Fulger, a avut de ales între 60 de documentare înscrise pentru cele trei programe paralele din cadrul festivalului. Așadar, au fost selecționate 8 filme studențești, alte 12 pentru categoria principală și 6 documentare de televiziune, o nouă secțiune introdusă anul acesta. Câștigătorii vor fi aleși de un juriu format din specialiști ai cinematografiei autohtone.
     „Recunosc că am fost puţin speriată de numărul mare de înscrieri, dar munca de selecţie a fost o plăcere şi, din nou, o continuă revelaţie. Anul acesta calitatea documentarelor s-a dovedit a fi atât de mare, încât au rămas pe dinafară producţii remarcabile care, într-un an mai sărac, ar fi intrat. M-a bucurat şi diversitatea lor: documentarelor social-observaţionale li s-au adăugat cele investigative, etnografice, biografice, istorice, etc. Unele m-au oripilat şi revoltat, altele m-au captivat sau m-au emoţionat până la lacrimi. Pentru un gen considerat odinioară ruda săracă a ficţiunii, documentarul românesc e, în acest moment, suprinzător de bogat”, spune Anca Grădinariu.
     Pe lista documentarelor studențești sunt: Roboțelul de Aur (r. Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Dincolo (r. Răzvan Chirilă), Mohamed Tomescu (r. Olesya Bortnyak), Brudina (r. Dragoș-Mihai Hanciu), Românești (r Artur Boruzs), Fiul soarelui (r. Marieta - Denisa Manolache), Fotografiile rămân (r. Raluca Vlad) și Will Fred (r. Józsa Levente).
     În cadrul secțiunii principale vor fi proiectate: Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu), Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau), Omul negru (r. Alexandru Tudora), Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), Meserie naturală (r. Florin Andreescu), Reţeaua (r. Claudiu Mitcu), Stația #15033 (r. Iulia Matei), Afară (r. Andrei Schwartz), Noi în anul 2000 (r. Tedy Necula), 7 cuvinte (r. Negoiță Andrei), Omul pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu, Mihai Grecea) și Te iubesc, Ion şi Doina (r. Leontina Vatamanu).
     Producțiile de televiziune sunt: Călușarii din Bârla (r. Adriana Oprea), Cum arată insolvența la români (r. Răzvan Butaru), Televiziunea la zidul revoluţiei (r. Cornel Mihalache), Şi Dumnezeu a creat bărbatul (r. Diana Deleanu), 1990 - între „golani” şi „criptocomunişti” (r. Liviu Tofan) și Întunericul care doboară popicele (r. Cosmin Tomoroga).
     „După trei ani în care am văzut toate filmele înscrise în festival, pot spune că documentarul românesc are un viitor frumos. Aștept cu nerăbdare ca mai mulţi studenţi şi absolvenţi ai unor facultăţi de specialitate din Bucureşti sau Cluj, prezenţi deja cu filme în programul Docuart Fest, să facă pasul către competiţia principală, aşa cum a făcut-o Iulia Matei la această ediţie. Salut introducerea unei secţiuni competiționale pentru documentarele de televiziune, producţii care sunt foarte rar analizate competent, fără prejudecăți”, spune Mihai Fulger, critic de film.
     În această ediție a festivalului, organizatorii anunță că pregătesc mai multe activități noi pe lângă programul competițional de documentar, masterclass-urile sau discuțiile interactive care urmează proiecțiile. Până în prezent, festivalul a prezentat 90 de filme documentare, în colaborare cu peste 60 de regizori, studenți și alți profesioniști care au participat la întâlnirile cu publicul.
     „Ca de fiecare dată în ultimii 4 ani, eu și colegii mei am ales o combinație convingătoare, zic eu, de filme consacrate deja (Toto și surorile lui, Rețeaua, Pașaport de Germania), condimentate cu noi nume, promițătoare, mai ales din secțiunea studențească. Temele variate și mijloacele artistice pe care regizorii le-au folosit mă fac să fiu mulțumit și încrezător în destinul genului ăsta cinematografic care, să fim sinceri, e destul de vitregit în general. Pe scurt, nu ratați nicio proiecție, niciun film și nicio întâlnire cu invitații din festival. Toată admirația și susținerea pentru ce se întâmplă de câțiva ani la Docuart", este recomandarea lui Florin Barbu.
     Ediția din acest an este susținută de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Muzeul Țăranului Român (MȚR).
     Docuart este o organizație culturală, care se ocupă de mai multe proiecte dedicate documentarului, cum ar fi Caravana, Proiecțiile sau Premierele Docuart.
     Detalii: Docuart.ro



Galerie Foto

Cuvinte cheie: aliyah dada oana giurgiu, docuart fest, docuart fest 2015, documentare romanesti, toto si surorile lui film

Opinii: