REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film20 de ani de documentare la Astra Film Fest


     Astra Film Festival, dedicat documentarelor din toată lumea, se va desfăşura în perioada 14-20 octombrie la Sibiu. La această ediţie aniversară a festivalului au fost trimise 1350 de documentare, dintre care au fost selecţionate 100, multe dintre ele fiind româneşti.


Festivalul este organizat de Fundaţia Astra, condusă de Dumitru Budrală. „Când mă gândesc la cei 20 de ani de Astra Film Festival, nu pot să nu remarc că subiectele fierbinţi actuale au fost pipăite ca nevroze ale societăţii noastre cu ani în urmă, de filmele prezentate la AFF, iar în sălile de proiecţii s-au încins spiritele exact cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută pe străzi.

     Alexandru Solomon a făcut un film proiectat în 1998, “Viaţă de câine”, despre câinii cu şi fără stăpân din Bucureşti, iar problema mineritului din Apuseni a fost subiect în 2004, “New Eldorado” şi în 2012, “Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei

”. Astra Film Festival a fost şi este locul de lansare în premieră a documentarelor despre România.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival.
În acest an, la festival sunt organizate 5 secţiuni competiţionale: Internaţional, Central and Eastern Europe, România, Student şi EcocinematogrAFF. În afara competiţiei, sunt organizate două secţiuni speciale - Incredibil şi Made in Romania, la care se adaugă programul dedicat copiilor - Astra Film Junior şi o retrospectivă a celor mai importante documentare proiectate la AFF în ultimii 20 de ani.
Cele mai aşteptate producţii româneşti ale momentului sunt proiectate în premieră mondială la ediţia aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival.
Programul filmelor româneşti din selecţia AFF 2013 propune o călătorie cinematografică incitantă prin România nonfictivă, cu poveştile ei neobişnuite şi personajele atipice, toate transpuse sub formă de documentare observaţionale, de televiziune, eseuri, docudrame ori filme de autor.


Documentare româneşti în program:
 
Roma Connection, în regia lui Mirel Bran, expune povestea romilor din satul Bărbuleşti, care se află în spatele unor reţele infracţionale din Paris şi Geneva.
The Internet is closing down, regizor Alex Lungu, este primul documentar românesc care dezbate un subiect care încinge paginile web - lipsurile legislaţiei de copyrighting în mediul online din România şi din lume.Cât valorează, în bani, viaţa unei fiinţe umane? Depun mărturie şapte fete din România, implicate fără voia lor în traficul de carne vie, în documentarul Speranţe la vânzare, al regizoarei Cecilia Felmeri.Cum se fac audienţele la Primăria din Piatra Neamţ, în absenţa primarului, aflăm din documentarul observaţional, Au nom du Maire - În numele primarului , regizat de Anca Hirţe.

Cine distribuie, dar, mai ales, cine primeşte seringi în regim ambulatoriu la Bucureşti? Este o realitatea izbitoare, surprinsă în City Tour, regizor Andrei - Nicolae Teodorescu.
Documentarul Anul dragonului, regizat de Adina Popescu şi Iulian Ghervas, dezvăluie aspecte din viaţa comunităţii chineze din Bucureşti şi încercările imigranţilor de a se adapta într-o ţară necunoscută.Hay Days, regizor Ralph Veraart, prezintă povestea unui cuplu englez, care şi-a vândut casa din Marea Britanie şi a decis să se stabileasca la o fermă într-un sat de munte, din judeţul Harghita.
Poveşti din şi despre trecut
În premieră la Astra Film Festival va fi proiectat Valea Plângerii, regizat de Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan, primul documentar care descrie cinematic operaţiunile de deportare şi ucidere a romilor în siturile din Transnistria.                                 
Secretele operaţiunii ratate de asasinare a doi mari scriitori dizidenţi stabiliţi la Paris, Paul Goma şi Virgil Tănase, ies la iveală în Afacerea Tănase. Cum şi de ce a vândut Ceauşescu evreii din România, e tema documentarului Evrei de vânzare, regizat de Radu Gabrea.
Combinatul, regizor Maria - Cătălina Andrieş, observă din interior puterea comunităţii muncitorilor de la Combinatul de fire sintetice din Vaslui, care nu a încetat să existe, indiferent de regimul politic.
8 Martie, regizor Alexandru Belc, ne propune să aflăm ce a fost şi ce a rămas din grandoarea şi fastul sărbătorii de 8 martie.
 
Publicul AFF 2013 va putea urmări un scurtmetraj documentar, Familia mea, pe scurt, regizat de Elena Borcea, o adolescentă de doar 16 ani din Bârlad, care povesteşte despre dinamica familiei, în condiţiile în care părinţii ei lucrează în străinătate. Filmul a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes din 2013, în cadrul secţiunii Short Film Corner.
10 X Observator Cultural, regizat de Marian Baciu, invită spectatorii în culisele publicaţiei Observator Cultural.Ion, regizor Olivier Magis, spune povestea unui cuplu de nevăzători emigraţi şi integraţi în societatea belgiană, iar documentarul Maria,  regizat de Claudiu Mitcu, împărtăşeşte experienţa pe care o trăiesc cei care veghează oameni aflaţi pe patul de moarte.

 


Galerie Foto

Opinii: