REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“1989”, documentar proiectat simultan în 15 capitale europene - 5 noiembrie


La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, regizorii Anders Østergaard şi Erzsébet Rácz lansează documentarul 1989, în deschiderea Festivalului de la Copenhaga. Filmul va fi proiectat simultan în premieră mondială în peste 15 capitale europene, inclusiv la Bucureşti.

Miercuri, 5 noiembrie, ora 21.00, la sediul Spaţiul Public European (Strada Vasile Lascăr, nr. 31, parter, Bucureşti) pentru a urmări în direct filmul şi dezbaterea de la Copenhaga. Documntarul şi discuţiile aduc în spaţiul public jocurile politice din spatele căderii Cortinei de Fier, precum şi costurile umane. 
După proiecţie, Miklós Németh, fost prim-ministru al Ungariei (1988-1990) şi protagonist al filmului, va împărtăşi mărturii personale cu privire la momentele evocate în documentar. Prezentarea va fi transmisă în direct, iar participanţii vor putea adresa întrebări via Twitter. Sesiunea de întrebări şi răspunsuri cu Miklós Németh va fi urmată de un panel cu experţi, care vor discuta despre Europa contemporană, la 25 de ani de la căderea comunismului. Filmul 1989 va fi vizionat şi dezbătut simultan de sute de spectatori din oraşe precum Londra, Bruxelles, Haga, Riga şi Porto. 
„Am fost surprins să aflu că acest eveniment (căderea Zidului Berlinului) a fost determinat de acţiunile spontane a doi oameni. Unul dintre ei a încercat să treacă în lumea liberă şi a plătit cu propria viaţă. Celălalt s-a simţit atât de vinovat de moartea primului încât, la doar câteva ore după deces, a luat o decizie care avea să schimbe cursul istoriei. Oamenii politici ajung să ia decizii, de o importanţă imensă, de unii singuri. După primirea sfatului consultanţilor şi analizarea rapoartelor, decizia ajunge să fie luată din pur instinct”, a subliniat Østergaard, regizor nominalizat la Premiile Oscar în anul 2010. 
Evenimentul este prezentat de Festivalul CPH DOX din Copenhaga şi Magic Hour Films şi co-organizat de Asociaţia One World România, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România. 
Detalii: www.oneworld.ro / ec.europa.eu / facebook


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: anders østergaard, documentarul 1989, erzsébet rácz, festivalul de film de la copenhaga, miklós németh, one world romania, reprezentanta comisiei europene in romania, transmisie live 5 noiembrie

Opinii: