REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film100 de ani de Federico Fellini la TIFF 2020


     Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinemaul ei istoric. Între 31 iulie și 9 august, TIFF propune o selecție  de cinema italiano, în secțiunea "Focus Italia" , și o celebrare a unuia dintre cei mai influenți cineaști din istorie, Federico Fellini, la 100 de ani de la nașterea sa.
     "Close-up Federico Fellini" prezintă opt dintre bijuteriile sale cinematografice, multe dintre ele restaurate digital: I Vitelloni, La Dolce Vita8 ½, Giulietta degli spiriti, Roma, Amarcord, E la nave va, La voce della lunaMaestru al fanteziei, memoriei și dorinței, Fellini a lăsat în urmă peste 20 de filme flamboiante, impresionante vizual și traversate de o melancolie inconfundabilă. Contribuția unică la cinematografia mondială i-a fost răsplătită cu statuete onorifice la Cannes, Veneția și premiile Oscar, dar și indirect, prin nenumăratele creații care-l citează drept inspirație. 
     Cei care caută să afle ce e nou în cinemaul italian au în secțiunea "Focus Italia" o selecție puternică de titluri apreciate în marile festivaluri. De la Cannes vine Il traditore, noul film al lui Marco Bellocchio, distribuit de Independența Film. Biografia fascinantă a lui Tommaso Buscetta, supranumit, "regele celor două lumi", după ce a devenit primul informator infiltrat în mafia siciliană a anilor ’80, a fost campioana ediției din acest an a premiilor David di Donatello.
     Favolacce (Bad Tales), de Damiano și Fabio D'Innocenzo, a surprins în acest an juriul și publicul de la Berlin cu o viziune sumbră a realității din suburbiile italiene, premiată cu Ursul de Argint. O surpriză va fi și Simple Woman (r. Chiara Malta), co-produs de Ada Solomon, despre încercarea unei cineaste de a realiza în România un film despre o actriță pe care o idolatrizează, și în care artista de origine română Elina Löwensohn își joacă propriul rol.
Detalii: TIFF
(17.06.2020)

Cuvinte cheie: ada solomon, centenar federico fellini, federico fellini, focus italia tiff 2020, tiff 2020

Opinii: