Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Tudor (1962)


184 min. - Film istoric - AG - 18.11.1963

Viața lui Tudor Vladimirescu de la întoarcerea din războiul ruso turc (1806-1812), la care a participat ca voluntar, până la revoluția din 1821 pe care a condus-o. Adaptare după piesa de teatru „Tudor” de Mihnea Gheorghiu.

Regie: Lucian Bratu

Scenariu: Mihnea Gheorghiu

Actori principali: Emanoil Petruț, George Vraca, Alexandru Giugaru


Galerie foto


Distribuție

Emanoil Petruţ Tudor
George Vraca Banul Brâncoveanu
Alexandru Giugaru Boier Glogoveanu
Vezi toată distribuția

Producători

Studioul cinematografic „București”

Date de producție

Filmări 03.01.– 31.10.1962 exterioare la Craiova – Flăcăi (pe un platou exterior amenajat pe 2 ha), Bârsești, Racovița, mănăstirile Govora, Tismana și Cozia, Străulești, Arcani; interioare la București și pe platoul Buftea. Cheltuieli de producție 18.425.000 lei.
Ecran lat, a/n, 19 acte, 5216 m.

Distribuitori

Direcția Difuzării Filmelor

Festivaluri

  1. 1964 - Mamaia - Marele Premiu. Premiile pentru interpretare masculină (Emanoil Petruț) şi feminină (Lica Gheorghiu), Premiul pentru muzică. Omagiul juriului (George Vraca)
    1964 - Festivalul de Film din Argentina - Premiul special al juriului; Medalia „Crucea Sudului”
    1964 - Cork - Statueta de argint

Trivia

  • În anul 1964 Festivalul Internațional de Film de la Mar del Plata s-a desfășurat la Buenos Aires. Din juriul festivalului a făcut parte Ion Popescu Gopo.
Opinia criticului
"Cu Tudor, în cinematografia românescă se declanşează o operaţie politică propagandistică de proporţii, pe termen mediu şi lung, având ca scop înlocuirea internaţionalismului comunist patronat de URSS cu naţional-comunismul autocefal, prin rescrierea pe ecran a istoriei naţionale: Tudor, Dacii, Columna, Mihai Viteazul..." (Cristian Tudor Popescu, "Filmul surd în România mută", 2011)