REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„René Clair” - Bibliorama


     Fără a încerca neapărat ierarhizări care nu folosesc decât în mică măsură, îmi permit totuşi să afirm că monografia lui lon Cantacuzino despre René Clair este cea mai bună lucrare publicată în 1968 de Editura Meridiane în colecţia «Biblioteca cinefilului».
     Critic şi istoric de cinema cu o vastă experienţă, lon Cantacuzino a reuşit în cele aproape 60 de pagini ale studiului său să ne dea o radiografie cinematografică, un decupaj publicistic despre arta şi viaţa lui René Chometté−Clair.
     Capitolele cărţii sale («Generic», «Prim-plan», «Flash-back» etc.1 izbutesc să sintetizeze o biografie, un destin de artist, o evoluţie a unei personalităţi care a avut un cuvânt de spus în cea de a 7-a artă.
    «Când privesc, una lângă alta, figurile lui René Clair — scrie criticul — diverse şi totuşi aceleaşi, înşirate de-a lungul anilor şi al filmelor, înţeleg de ce în filmele acestea s-a adunat un mănunchi de imagini atât de diverse şi totuşi atât de asemănătoare... De aceea, privind figura lui René Clair, chipul său subţire şi prelung, cred că poţi înţelege mai bine filmele sale.»
     Eseul lui lon Cantacuzino, erudit şi în acelaşi timp accesibil cititorului căruia i se adresează colecţia «Biblioteca cinefilului», scris cu eleganţă de stil şi bogat în informaţii interesante şi nu de puţine ori inedite este, cred, un model despre ceea ce ar trebui să se tipărească şi pe viitor.
 
(Cinema nr. 5, mai 1969)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: carte de film, cinetipar aarc.ro, ion cantacuzino, recenzie carte, rene clair

Opinii: