Filmul evocă, pe baza unui scenariu scris de regizor în colaborare cu Stelian Tănase, odiseea tragică a 769 de evrei îmbarcaţi la 12 decembrie pe vasul Struma la Constanţa, vas scufundat apoi pe 23 februarie 1942 în apele Mării Negre. Documente, fotografii, interviuri, printre care o convorbire cu unicul supravieţuitor al dezastrului, David Stoliar, au făcut din acest film un model de documentar dedicat marilor tragedii determinate de cel de-al Doilea Război Mondial." /> Aarc.ro - Struma (2001)

Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmStruma (2001)

Struma


90 min. - Documentar - AG -


Sinopsis :

Filmul evocă, pe baza unui scenariu scris de regizor în colaborare cu Stelian Tănase, odiseea tragică a 769 de evrei îmbarcaţi la 12 decembrie pe vasul Struma la Constanţa, vas scufundat apoi pe 23 februarie 1942 în apele Mării Negre. Documente, fotografii, interviuri, printre care o convorbire cu unicul supravieţuitor al dezastrului, David Stoliar, au făcut din acest film un model de documentar dedicat marilor tragedii determinate de cel de-al Doilea Război Mondial.

Regie: Radu Gabrea

Scenariu: Radu Gabrea, Stelian Tănase

Actori Principali:


Galerie foto
Distribuție

Vezi tot genericul

Producători

Antena 1
Intact Advertising

Festivaluri

Trivia

  • 12.09.2001 premieră internaţională la Festivalul Filmului de la Toronto.
Opinia criticului
"Docudramă elaborată matematic, cu interviuri cu martori sau unicul supraviețuitor al tragediei, David Stoliar, cu mărturii ce schițează cauze, fără a impune concluzii asupra mecanismului acestui Holocaust la scară redusă, ce s-a dovedit a fi odiseea nefericită a vasului Struma, opera lui Radu Gabrea este un exemplu edificator al depășirii unui handicap major în astfel de subiecte, și anume absența totală a documentelor vizuale din timpul contemporan evenimentului. Arhivele, mărturiile orale ale martorilor colaterali, documentele fotografice construiesc poliedric un evident act de acuzare pentru cei care au contribuit la sfârșitul tragic al Strumei." (Călin Stănculescu, FILM nr. 2/ 2014)