Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmMoartea domnului Lăzărescu (2004)


153 min. - Dramă - AG - 22.09.2005

Domnul Lăzărescu, un pensionar fără familie şi prieten cu alcoolul, se îmbolnăveşte în seara în care pe DN1are loc un grav accident rutier. Acuzând greţuri şi dureri de cap puternice, vecinii cheamă ambulanţa care soseşte după o lungă aşteptare şi îl poartă din spital în spital. Starea sa de sănătate se înrăutăţeşte de la o oră la alta, dar spitalele sunt prea aglomerate cu victimele accidentului, iar medicii prea ocupaţi. Singura persoană care îi rămâne alături este asistenta Mioara, de serviciu pe ambulanţă.

Regie: Cristi Puiu

Scenariu: Cristi Puiu, Răzvan Rădulescu

Actori principali: Ioan Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu


Galerie foto


Galerie video

Distribuție

Ion Fiscuteanu Remus Dante Lăzărescu
Luminiţa Gheorghiu Mioara Avram
Gabriel Spahiu Leo, şoferul ambulanţei
Vezi toată distribuția

Producători

Mandragora

Distribuitori

Mandragora

Festivaluri

 1. 2005 - Cannes - Premiul "Un certain regard"
  2005 - TIFF - Premiile pentru regie, interpretare masculină (Ion Fiscuteanu), interpretare feminină (Luminiţa Gheorghiu). Premiul FIPRESCI. Premiul publicului
  2005 - Alba Regia - Marele Premiu "The Silver Orb"
  2005 - Palic - Marele Premiu "The Golden Tower"
  2005 - Copenhaga - Marele Premiu al juriului şi Premiul de interpretare masculină (Ion Fiscuteanu)
  2005 - Chicago - Premiul special al juriului "Silver Hugo"
  2005 - Namur - Premiul "Bayard d'Or" pentru film şi interpretare feminină (Luminiţa Gheorghiu)
  2005 - UCIN - Premiile pentru regie, scenariu, interpretare feminină (Luminița Gheorghiu), interpretare masculină (Ion Fiscuteanu)
  2006 - Palm Springs - Premiul FIPRESCI pentru interpretare masculină (Ion Fiscuteanu)

Replici

„Ți-am pus eu sticla în mână, măi boule?” 

Soundtrack

Pentru genericele de inceput si sfarsit ale filmului regizorul Cristi Puiu a ales două melodii interpretate de Margareta Pâslaru: ”Chemarea mării” - muzica George Grigoriu, text Mircea Block si ”Cum e oare” - muzica Florin Bogardo, text Madeleine Fortunescu. 

Trivia

Cristi Puiu despre film:
"Filmul ăsta vorbeşte despre mine, despre frica mea de moarte, despre frica mea de separare. Trăiesc un coşmar numai la gândul că mă voi despărţi într-o zi de oamenii pe care îi iubesc, de oamenii la care ţin. Moartea domnului Lăzărescu mai vorbeşte despre faptul că momentul plecării din lumea asta îl prinde nepregătit. Nu pregătit cum era mamaia, Dumnezeu s-o ierte, care avea tot pentru înmormântare, şi haine şi vase şi linguri de lemn. Ci pregătit sufleteşte cu ceva care poate că seamănă a resemnare mioritică." (octombrie 2005).

Opinia criticului
„O dramă cu accente de umor tragic, filmul este atât de bine realizat, cu personaje atât de complexe, încât este deseori comparat cu un documentar de Frederick Wiseman, deși este regizat și rolurile interpretate de actori profesioniști.” (Jonathan Rosenbaum)