Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmMarfa şi banii (2001)


100 min. - Road Movie - IM 18 - 01.06.2001

Un tânăr din Constanța care deține propria afacere (vinde la geamul apartamentului) își dorește să se extindă și să-și cumpere chioșc, dar nu are deocamdată mijloace. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparență simplu: o geantă care trebuie dusă la București, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conține anumite lucruri care îi interesează și pe alții. Convins la început că și-a vândut doar serviciile, tânărul înțelege, când este prea târziu, că și-a vândut, de fapt, conștiința.

Regie: Cristi Puiu

Scenariu: Cristi Puiu, Răzvan Rădulescu

Actori principali: Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur, Ioana Flora


Galerie foto


Galerie video

Distribuție

Alexandru Papadopol Ovidiu
Dragoş Bucur Vali
Ioana Flora Betty
Vezi toată distribuția

Producători

RoFilm
Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii
Cu sprijinul CNC

Date de producție

Câştigă concursul de proiecte al CNC în anul...
Ecran normal, color.

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri

  1. 2001 - Salonic - Premiul FIPRESCI
    2001 - Cottbus - Premiul special al juriului şi Premiul "Findling"
    2002 - Buenos Aires - Premiul "Abasto"
    2002 - Angers - Premiul "Procirep"
    2002 - Trieste - Menţiune specială a juriului

Subiect

Constanţa, începutul anilor 2000. Ovidiu e un tânăr ca oricare altul. Împreună cu părinţii lui, el se descurcă făcând comerţ într-o butică improvizată la parterul blocului în care locuiesc. Într-o bună zi, domnul Manole, un cunoscut "om de afaceri" din cartier îi cere să ducă la Bucureşti o marfă misterioasă unui oarecare domn Doncea de pe strada Agricultori. Condiţia este ca să se păstreze confidenţialitatea transportului. Şi pentru că tot se duce la Bucureşti mama îi cere lui Ovidiu să mai cumpere câte ceva şi pentru magazinul lor, de la un supermarket. Ca să nu facă drumul de unul singur, Ovidiu îl ia și pe prietenul lui, Vali, în a cărui discreţie are deplină încredere. Numai că acesta vine şi cu Betty, iubita lui. Cei trei pornesc la drum în microbuzul cam hârbuit al familiei.

Trivia

  • Film prezentat la „Quinzaine des Réalisateurs” Cannes 2001
Opinia criticului
"Marfa şi banii a scos cinematografia românească din gaura neagră în care s-a băgat de bună voie şi-a aruncat-o pe piaţa festivalieră internaţională. Substanţa poveştii e proaspătă, cei trei juni sunt genuini şi fac dreptate noţiunii de actor de cinema, atât de compromisă de smirna teatrală a veteranilor, relaţiile dintre personaje şi evoluţiile lor sunt credibile, suspansul şi revelaţia sunt dinamită, iar replicile sfârâie şi au "pulpă" tarantinescă. Poate că Puiu nu este cel mai cool om de pe planetă, dar filmul care l-a costat sănătatea spune în doar o secvenţă (cea în care mafiotul de provincie îi ţine la ureche mobilul perso­najului interpretat de Alexandru Papadopol, fără să-l atingă) totul despre România actuală. Suficient să-l facă marfă şi să merite toţii banii..." (Mihai Chirilov, Re:Publik mai 2005)