Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Filantropica (2001)


110 min. - Comedie Dramă - AG - 15.03.2002

Viaţa dublă a unui modest profesor de liceu care se îmbogăţeşte cerşind.

Regie: Nae Caranfil

Scenariu: Nae Caranfil

Actori principali: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă


Galerie foto


Galerie video

Distribuție

Mircea Diaconu Ovidiu Gorea
Gheorghe Dinică Pavel Puiuţ zis Pepe
Filantropica (2001) Mara Nicolescu Miruna Popescu
Vezi toată distribuția

Producători

Domino Films
Mact Productions (Franţa)
MediaPro Pictures
Cu participarea CNC, Canal +
Susținut de Eurimages

Date de producție

Filmări în perioada septembrie - octombrie 2000 în Bucureşti (Carul cu bere, Lipscani, Gara de Nord, Complexul Herăstrău, Liceul Cervantes, Casa oamenilor de ştiinţă - COŞ). Buget: 1,6 milioane dolari.

Distribuitori

Pro Video

Festivaluri

  1. 2000-2001 - UCIN - Marele Premiu. Premiile pentru scenariu, interpretare masculină (Mircea Diaconu), interpretare feminină (Mara Nicolescu), costume. Premiul special al juriului (Gheorghe Dinică)
    2002 - Paris - Premiul publicului
    2002 - Mons - Premiul juriului de tineret
    2002 - Wiesbaden - Premiul special al juriului
    2003 - Newport Beach - Premiul pentru scenariu
    2003 - Bratislava - Premiul special al juriului

Subiect

În Bucureştiul secolului XXI, a ieşi în oraş sâmbătă seara la braţul unei femei frumoase e o investiţie  financiară  riscantă. Ovidiu, modest  profesor de liceu, nu şi-ar putea-o permite. Şi totuşi trebuie, căci s-a îndrăgostit până peste cap de Diana, o mică sirenă de 20 de ani cu veleităţi de manechin. În căutarea unei surse de venit ceva mai consistente decât o biată leafă de profesor, Ovidiu plonjează într-o lume fabuloasă – mafia cerşetorilor... Unul dintre capii acesteia îl ia sub aripa sa. Pepe este jumătate  artist, jumătate om de afaceri; "textier" oficial al cerşetorimii bucureştene, omul inventează biografii,  replici şi atitudini  în funcţie de personalitatea  milogului  sau de clientela-ţintă. Ovidiu va deveni "actorul" ideal pentru noul său experiment. Peste noapte,  profesoraşul  de vârstă mijlocie se trezeşte "însurat" cu Miruna, jucând seară de seară, alături de ea, comedia unui cuplu nevoiaş după un scenariu  minuţios  pus la punct de Pepe. Pendulând între două femei - proaspăt  îmbogăţit  în ochii Dianei, soţ umil pentru Miruna -, Ovidiu începe să ducă o periculoasă şi epuizantă viaţă dublă...

Replici

„Ți-e milă? Ți-am luat banii.”
Pepe : "Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană."

Trivia

  • Filmul începe cu următorul insert:  „A fost odată un oraș în care locuitorii se împărțeau în prinți și cerșetori. Între aceste două lumi nu existau decât câini vagabonzi. Ei formau clasa de mijloc.”
  • Deși Nae Caranfil i-a oferit lui Florin Călinescu un rol în film în direct la „Chestiunea zilei”, regizorul a recunoscut că ideea i-a venit în momentul în care a început să se gândească la distribuția filmului. „Inițial nu mă gândisem ca Florin Călinescu să joace propriul său personaj în formula reală a emisiunii „Chestiunea zilei”. Nici nu știam dacă e posibil.” Ulterior, regizorul a aflat că e posibil și așa se va filma o variantă fictivă a cunoscutei emisiuni. (Pro Tv Magazin 4-10 noiembrie 2000)
  • Vocea Vioricăi Vodă este dublată de Cătălina Mustaţă
  • Biroul Asociației criticilor de film din România a selecționat filmul pentru participarea la preselecția Academiei americane de film pentru secțiunea „Oscar pentru cel mai bun film străin”, ediția 2003.