REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Timebox (2018)

Timebox

82 min - Documentar - - 04.11.2018


Sinopsis :  Timp de 40 de ani, Ioan Matei Agapi a filmat pe peliculă de film viața orașului Iași, dar și evenimentele importante din viața familiei sale, rezultand peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 și 1990. Cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și piese de teatru din anii 70, operații medicale revoluționare la acea vreme, precum și multe imagini cu familia Agapi. 

Regie: Nora Agapi

Scenariu: Nora Agapi, Maxim Cârlan

Actori Principali: Ioan Matei Agapi


Galerie Foto:

  • Timebox (2018)
  • Timebox (2018)
  • Timebox (2018)
  • Timebox (2018)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Timebox (2018) Ioan Matei Agapi
Vezi tot genericul

Producători

Manifest Film

Festivaluri, premii

  1. 2018 - Jihlava - Cel mai bun film documentar în competiția “Between the Seas”
    2020 - UCIN - Cel mai bun documentar de lungmetraj

Trivia

  • Premiera românească la Astra Film Festival Sibiu 2018.
  • Premiera internațională - Festival Internațional de Film Documentar Jihlava din Republica Cehă, 25-30 octombrie 2018.
  • Pe lângă mii de metri de peliculă cu filmările și mii de fotografii adunate, Ioan Agapi are în colecția sa peste 100 de aparate de fotografiat, dagherotipuri, fotografii de la începutul secolului al XIX-lea, cărți despre fotografie (cea mai veche fiind din 1901), vechi proiectoare, aparate pentru film pe 8mm sau pe 16mm și reflectoare.
Nora Agapi despre film:
 „Iniţial am intenţionat să fac un film-portret despre tata, folosindu-mă de arhiva lui, ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iași de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spații nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neașteptată”.
Monica Lăzurean-Gorgan despre film:
 „Este un film emoționant și puternic, care descrie relația dintre tată și fiică, lupta lor cu primăria orașului Iași, dar și dinamica memoriei, susținută armonios de arhiva filmată cu 30-40 de ani în urmă. Însă a fost și un film greu de realizat deoarece nu a beneficiat de nicio susținere financiară, iar acum este recunoscut de unul din cele mai mari festivaluri de film documentar din Europa, Jihlava International Film Festival”.
Motivația juriului de la Jihlava:
“Am ales Timebox ca film câștigător pentru profunzimea cu care explorează puterea și greutatea memoriei, dar și datorită viziunii regizorale inovatoare și a puterii narative volatile. Filmul este profund personal, dar implicațiile filozofice și politice dezvoltate în film ridică întrebări care merg mai departe de povestea propriu zisă a filmului”.
 

Timebox (2018) - Photo