REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Sisyphus 2.0 (2016)

Sisyphus 2.0

7 min. - Experimental Scurtmetraj - - 30.03.2017


Sinopsis : Pornind de la textul omonim al lui Albert Camus, filmul este un compendiu vizual al umanității aflate în căutarea sensului. 

Regie: Luiza Pârvu, Toma Peiu

Scenariu: Toma Peiu

Actori Principali:


Galerie Foto:

  • Sisyphus 2.0 (2016)
  • Sisyphus 2.0 (2016)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Sisyphus 2.0 (2016) Brett Stiller Naratorul
Vezi tot genericul

Producători

Root Films

Festivaluri, premii

  1. 2017 - BIEFF - Premiul pentru cel mai bun regizor român (Luiza Pârvu&Toma; Peiu)

Subiect

Pornind de la textul omonim al lui Albert Camus, filmul Sisyphus 2.0 de Luiza Pârvu și Toma Peiu este un compendiu vizual al umanității aflate în căutarea sensului. Construit din înregistrări reale ale camerelor de supraveghere, filmul își asumă perspectiva lor omniscientă, începând ca o asamblare de momente cotidiene de tipul „o zi din viața” cetățeanului globalizat, însoțite de un voice-over care revizitează mitul lui Sisif. Pârvu și Peiu pun sub semnul întrebării, într-o manieră plină de umanism și sensibilitate, sensul căutării, în timp ce violența și cataclismele naturale provocate de om - reversul impulsului creativ al naturii umane - zdruncină existența cotidiană a oamenilor aflați sub observație. În cele din urmă, încrederea câștigă în fața fatalismului, căutarea devine însuși sensul, iar finalul filmului, într-un gest nobil, ne liniștește cu cântecul de leagăn al speranței. (Andrei Tănăsescu, BIEFF 2017)

Trivia

Luiza Pârvu & Toma Peiu despre film:
Tehnologia de supraveghere video este astăzi omniprezentă. Catastrofe, revoluții și momente banale sunt surprinse zi de zi și stocate în baze de date în continuă expansiune. Obiectivele camerelor de supraveghere transformă viața de zi cu zi într-un spectacol cu public restrâns, după un scenariu redactat post-factum. Sensul imaginilor care surprind limitele existenței în plonjeu grandangular este determinat de ochii care le controlează, pentru care indivizii, spațiile și evenimentele surprinse devin dispozitive narative. Alcătuit exclusiv din material de supraveghere disponibil online, în mare parte înregistrat și selectat din zeci de ore de transmisiune directă, Sisyphus 2.0 propune o viziune contemporană asupra eseului lui Albert Camus, Mitul lui Sisif, publicat în 1942, în Franța ocupată de naziști. Re-interpretând un mit antic într-un context istoric întunecat, Camus pune sub semnul întrebării sensul existenței în societate, cu un ironic și neverosimil happy ending deus-ex-machina. Suprapunând imagini contemporane peste ideile și cuvintele filozofului francez, ne-am propus, la rândul nostru, să surprindem societatea vestică la apogeul erei informaționale, într-un colaj care să respecte integritatea perenă a manifestărilor spiritului uman, în splendida lor efemeritate. 

Website

https://rootfilms.org/movingimage/#/sisyphus20/
Sisyphus 2.0 (2016) - Photo