REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmȘapte martori pentru Mica Romă (2018)

- Documentar - - 08.11.2018


Sinopsis : Mărturia eroică pentru Cristos dată de șapte episcopi greco-catolici în timpul persecuției comuniste ilustrată de cei șapte episcopi din prezent ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Regie: Anca Berlogea-Boariu

Scenariu: Anca Berlogea-Boariu

Actori Principali:


Galerie Foto:

  • Șapte martori pentru Mica Romă (2018)
  • Șapte martori pentru Mica Romă (2018)
  • Șapte martori pentru Mica Romă (2018)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Constantin Cojocaru voice over
Vezi tot genericul

Producători

Asociația Signis Romania
finanțat de Asociația ”Oeuvres d’Orient” prin intermediul Arhiepiscopiei majore de Făgăraș și Alba-Iulia
cu sprijin CNC

Date de producție

Filmul are la bază memoriile regretatului cardinal Iuliu Hossu și se folosește de materialul documentar din Arhiva Națională de Film, din arhivele Arhieparhiei majore de Făgăraș și Alba-Iulia, precum și ale eparhiilor greco-catolice de Cluj, Oradea, Lugoj și București.
Filmat la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet.

Festivaluri, premii

  1. 2019 - Festivalului NNW - Film Festival Unruly, Undeterred, Cursed Polonia - Premiu special pentru Cel mai bun documentar

Subiect

În noaptea de 28/29 octombrie 1948 au fost arestaţi toţi episcopii BRU: Dr. Valeriu-Traian Frenţiu, episcop de Oradea, Dr. Alexandru Rusu, episcop de Maramureş, Dr. Iuliu Hossu, episcop de Cluj, Dr. Ioan Bălan, episcop de Lugoj, Dr. Ioan Suciu, administrator apostolic al Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Dr. Vasile Aftenie, episcop vicar pentru Bucureşti. Aceştia au fost duşi la reşedinţa patriarhală de la mănăstirea Dragoslavele, transformată în lagăr păzit de Siguranţă.
Cardinalul Lucian Mureșan și episcopii Virgil Bercea, Florentin Crihălmeanu, Alexandru Mesian, Vasile Bizău, Mihai Frățilă și Claudiu Lucian Pop vorbesc despre venerabilii slujitori ai lui Dumnezeu, pentru care este în finalizare (la momentul realizării filmului) cauza de beatificare, cardinalul Iuliu Hossu și episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinez. (radiomaria.ro)

Trivia

  • Cardinalul Iuliu Hossu a citit Proclamația Unirii la 1 decembrie 1918, la Blaj.
  • În toamna anului 2018, Blaj, oraş întemeiat cu 270 de ani în urmă de cărturarul Inochenție Micu-Klein, de la a cărui dispariţie s-au numărat, în 2018, 250 de ani – a fost declarat Oraş Episcopal.
  • Mihai Eminescu a vorbit despre Blaj numindu-l ”Mica Romă”.
  • Documentarul a fost proiectat în 8 noiembrie 2018 la Filmoteca Vaticanului, în contextul vizitei ”ad Limina Apostolorum” pe care episcopii catolici din România o efectuează la Roma în perioada 5-10 noiembrie 2018.
  • Punctul culminant al vizitei Papei Francisc în România din iunie 2019 a fost beatificarea, în prezența a 100.000 de oameni în Câmpia Libertății, la Blaj, a celor șapte episcopi greco-catolici martiri care au fost închiși și torturați de comuniștu, unii dintre ei murind în închisoare, pentru vina de a nu fi cedat în fața represiunii comuniste.
Anca Berlogea-Boariu despre film:
”Au trecut deja 70 de ani de la momentul intrării în clandestinitate a BRU şi nu mai existau martori direcţi ai acelor evenimente. Vreau să vorbesc, în primul rând, pentru generaţia de astăzi, pentru care trecutul poate să pară foarte îndepărtat. Astfel că am avut bucuria de a-mi răspunde pozitiv toţi cei şapte episcopi de astăzi; să vorbească ei despre predecesorii lor şi, în acelaşi timp, despre propria lor experienţă. (…) Am avut bucuria să găsesc şi imagini de arhivă din perioada interbelică; ele sunt de la două vizite ale Regelui Carol al II-lea – una la Lugoj, una la Blaj, în ’34 şi ’36 – la deschiderea Palatului Cultural şi în momentul instalării mitropolitului Alexandru Niculescu. Datorită acestor evenimente oficiale, imaginile s-au păstrat şi putem vedea o celebrare în catedrala din Blaj, precum şi o procesiune la Lugoj.”


"Șapte martori pentru Mica Romă" - clip de promovare from Ana Boariu on Vimeo.

Șapte martori pentru Mica Romă (2018) - Photo