REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



La drum cu tata (2015)

That Trip We Took with Dad

111 min. - Dramă - AP 12 - 03.02.2017


Sinopsis : Călătoria în RDG a unei familii de etnie germană din Arad, în vara lui 1968.

Regie: Anca Miruna Lăzărescu

Scenariu: Anca Miruna Lăzărescu

Actori Principali: Alex Mărgineanu, Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher


Galerie Foto:

  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)
  • La drum cu tata (2015)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Alex Mărgineanu Mihai
Răzvan Enciu Emil Reinholtz
Ovidiu Schumacher William
Vezi tot genericul

Producători

Co-producție România-Ungaria-Germania
Strada Film
Filmallee (Germania)
Mirage Film Studio (Ungaria)
Chimney Pot (Suedia)
Film Väst (Suedia)

Date de producție

Filmări la Arad, Timișoara, Szeged, Munchen

Distribuitori

Strada Film International

Festivaluri, premii

  1. 2016 - Munchen - Mențiune de onoare și Premiul pentru muzică
    2016 - Miskolc - Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de artă
    2016 - KINOdiseea - Cel mai bun film de tineret acordat de juriul de tineret. Premiul "Discovery" acordat de juriul tinerilor profesioniști.

Subiect

Arad, 1968. Mihai și Emil sunt doi frați de origine româno-germană ce au un singur lucru în comun: grija pe care i-o poartă tatălui lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, este medic si, cu inima ușor îndoită, informator al securității. Pare să se fi împăcat cu viața sa din România ceaușistă. Emil luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl mai poate salva.
Cei doi, împreună cu tatăl lor, pleacă spre Dresda - cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreptau spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.

Trivia

  • Titlul în limba germană este Die Reise mit Vater.
  • Premiera mondială a avut loc la festivalul internațional de la Munchen 2016. 
  • Prezentat pe 13 noiembrie 2016, la București, în cadrul festivalului Kinodiseea
Anca Miruna Lăzărescu despre film:
”Cel mai mult în această poveste mă preocupă incompatibilitatea dintre responsabilitate şi libertate. Ce este pe primul loc, familia sau libertatea? Mai bine spus: binele celorlalţi sau binele tău? Iar apoi: de câtă libertate trebuie să dispui ca individ pentru a alege libertatea? Cum pot să-mi susţin idealurile, să vreau să-mi păstrez integritatea fără ca aceste dorinţe să nu se afle într-o contradicţie puternică cu răspunderea mea pentru familie? Rebeliunea şi nonconformismul sunt ipostaze incomode care atrag după sine consecinţe serioase. Ce se întâmplă atunci când cineva nu îşi poate permite luxul acestor consecinţe pentru că trebuie, de exemplu, să-şi întreţină familia?
Acest film îmi dă şansa de a realiza o dramă și o comedie în același timp. Situaţiile în care ajung personajele sunt de multe ori absurde şi pline de ironie. În ciuda contextului istoric tragic şi a întâmplărilor dramatice, abordarea filmului este una optimistă, lipsită de încrâncenare. Românului îi stă în fire să spună o glumă când nici bine nu i s-au uscat lacrimile pe obraz. Mă interesează foarte mult abordările complexe, spre exemplu, să povesteşti o tragedie printr-o abordare bizară, absurdă şi plină de umor ; cred că în felul acesta poți atinge mai visceral publicul. Cele trei personaje sunt în fond niște oameni buni la suflet, autentici, pe care îi priveşti cu simpatie şi cu care empatizezi ușor. Au însă multiple slăbiciuni umane, care, de obicei, ies la iveală în momente foarte intime. Spectatorul are privilegiul să participe atât la călătoria efectivă a personajelor, cât şi la cea interioară.
Mi-am dorit să dinamitez mitul care învăluie anul fatidic 1968. Nu am vrut să declanşez un val de nostalgie nici faţă de Occident şi nici faţă de blocul estic. Autenticitatea este prioritară pentru mine. Intenţia a fost să prezint trecutul istoric ca pe o normalitate, în timp ce povestea este relatată, fără a acorda prea multă importanţă decorurilor istorice. Camera rămâne focusată întotdeauna pe protagonişti, surprinzând trăirile şi emoţiile lor. Stilul naturalist cu accent pe realism şi autenticitate se îmbină cu poezia unui roadmovie.
În cea mai mare partea filmarea a fost făcută cu ajutorul unei handcamera. Am ales să folosesc și câteva cadre fixe pentru a rupe ritmul. Aparatul de filmat nu se distanţează niciodată, rămâne implicat în acţiune şi se află întotdeauna în mişcare. Prim-planurile şi planurile-detaliu sunt utilizate în mod deliberat ca metodă stilistică cu scopul de a crea un fel de senzualitate a imaginii. Această abordare permite spectatorului să întemeieze o relaţie intimă cu personajele. Imaginile au un aspect dur şi neşlefuit. Imperfecţiunea aduce cu sine un bagaj poetic imens, pe care mi-am dorit să-l materializez în această poveste.”

Website

https://www.facebook.com/LaDrumCuTata
La drum cu tata (2015) - Photo