REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmValea Jiului Notes (2017)

14 min. - Documentar Scurtmetraj - -

Sinopsis : Eseu video ce aprofundează singurătatea, sărăcia și depresia prin dezvoltarea poveștii tragice a unui băiat din Valea Jiului care se sinucide din cauza absenței mamei lui, poveste care devine un semnal de alarmă ce oferă detalii îngrijorătoare despre „orfanii albi” și „sindromul Italiei”. Naratorul omniscient și distant poate fi auzit citind texte din presă care relatează despre sinuciderea băiatului, asigurând un fundal sonor de impact portretului cinematografic observațional al micului oraș și comunității lui. (Călin Boto, BIEFF 2018) 

Regie: Alexandra Gulea

Scenariu: Alexandra Gulea, Kathrin Lauer

Actori Principali:


Galerie Foto:

  • Valea Jiului Notes (2017)
  • Valea Jiului Notes (2017)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Vezi tot genericul

Producători

Ciulei Films

Subiect

”Încă din secolul al XIX-lea, Valea Jiului a fost o regiune extrem de activă în industria mineritului de cărbune, unde mulți cetățeni ai Imperiului Austro-Ungar au fost trimiși să muncească și unde, ani mai târziu, în timpul epocii comuniste, aveau, de asemenea, să fie trimiși la muncă și mulți români de pe întreg teritoriul țării, ca parte dintr-un program de stat menit să avanseze dezvoltarea industrială a României cu ajutorul procedeului de ardere a cărbunelui. Cu toate acestea, din cauza randamentului scăzut înregistrat în anii de după revoluție, majoritatea minelor au fost închise. Filmul Alexandrei Gulea își îndreaptă privirea spre felul cum, între timp, aceste orașe au fost abandonate de stat și golite de către locuitorii lor, forțați, astfel, să emigreze în căutarea unui trai mai bun, un trai pe care țara natală nu li-l mai poate asigura. De obicei, nu au de ales și sunt nevoiți să își lase în urmă copiii, rămași singuri și fără părinți: așa numiții „orfani albi”. Banii trimiși acasă și cele câteva vizite nu pot umple golul sau compensa cu singurătatea simțită de acești copii. Pentru mult prea mulți dintre ei, depresia devine un tovarăș de viață, ca în cazul personajului principal al filmului, un băiețel care nu a mai suportat să-și trăiască zilele fără părinți și a hotărât să și le curme.”(Vanina Vignal - OWR)

Trivia

  • Realizat în perioada de documentare pentru lungmetrajul de ficțiune Matei, copil miner.
  • Selectat la BIEFF 2018, Astra Sibiu 2018, One World Romania 2019.

Călin Boto, (BIEFF 2018) despre film:
Valea Jiului Notes reprezintă o contra-direcție a iconicelor simfonii cinematografice dedicate orașelor. Prin imagini cotidiene ale comunității Văii Jiului surprinse în cadre observaționale însoțite de un fundal sonor format din voice-over-ul ce citează texte din presa locală, muzica sobră compusă de Stephane Karo și sunetul sincron din filmările observaționale, regizoarea deplânge un oraș defavorizat și îi ridică pe locuitorii săi la rang de eroi.”

Valea Jiului Notes (2017) - Photo