REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Uneltele gândirii (1967)

- Documentar - AG -

Sinopsis :

Regie: Zoltan Terner

Scenariu: Zoltan Terner

Actori Principali:



Distribuție:

Vezi tot genericul

Producători

Studioul "Alexandru Sahia"

Distribuitori

Direcţia Difuzării Filmelor

Trivia

Opinia criticului
„Ni se propune o temă foarte la ordinea zilei şi, totodată, foarte dificilă — în înţelegerea structurilor ei intime — pentru un nespecialist: cibernetica. Zoltan Terner a încercat să o facă accesibilă şi familiară prin intermediul imaginilor, recurgând frecvent la trucaje (plăcute, chiar vesele uneori), sau supraimpresiuni (cu intenţii nu atât de metaforă, cât de explicaţie curentă), totul fără aere prea docte şi fără excese de scientism. În final, un dialog cu alură ştiinţifico-fantastică, între un om (cu O mare) şi un robot, linişteşte chiar şi pe cei îngroziţi de spectrul automatismelor (nu numai al automatelor). Nu am pătruns toate tainele ciberneticii, dar am fost convinşi de utilitatea ei practică; ori, după cum arată şi titlul, asta era şi intenţia filmului. O notaţie specială merită muzica, modernă şi aplicată." (Dinu Kivu, Cinema nr. 8, august 1967)
„Ce am fi priceput dacă la scurtmetrajul Uneltele gândirii textul ar fi devenit o lecţie despre electronică, maşini de calcul şi roboţi perfecţionaţi? Subiectul însă este prezentat eseistic, cu incursiuni accesibile în lumea mecanismelor „gânditoare”, cu un comentariu ce dă dimensiunile şi importanţa domeniului, fără să intre în detaliile sale. (...)
Relaţia e alta în filmul Uneltele gândirii unde textul nu putea fi complet, „nu epuiza problema”, dar se păstra în limitele realităţii, în timp ce imaginile de pâlpIiri, zvâcniri şi puncte luminoase transfigurau realul într-o manieră de „op-art”. Imaginile sunt un fel de fond fictiv, sensibilizându-ne închipuirea, când realitatea evocată de cuvinte este prea complicată şi nu o dată inefabilă pentru a o vedea." (Ion Cazaban, Cinema nr. 9, septembrie 1967)