REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTopografia Hazardului (2023)

77 min. - Documentar - - 24.03.2023

Sinopsis : În anul 1983, Daniel Spoerri îngroapă undeva în suburbiile Parisului resturile unui festin la care au participat 80 de persoane. În 2016, odată cu redescoperirea acestora de către arheologi, începe și călătoria filmului care urmează amintirile artistului înspre locurile unde și-a petrecut copilăria. Un festin asemănător unei încercări de a învinge moartea. Spoerri este o figură cheie a Noului Realism, curent definit de Alain Jouffroy – poet, scriitor și critic de artă, ca fiind „o nouă abordare perceptivă a realității”. Daniel Spoerri este cunoscut pentru actul artistic de a lipi pe pânză obiecte din viața de toate zilele, în special compoziții de prânzuri pe care le ridică pe verticală și pe care le numește „tablouri capcană”. Această deturnare a realului, acest alt fel de a privi un act banal, cel de a mânca, i-au adus notorietatea internațională. Ca în cazul unui cineast, ce contează este punctul de vedere, unghiul din care privim, doar că nu e vorba de a schimba perspectiva mutând aparatul de filmat, ci de a deplasa subiectul: să vezi un prânz pe verticală, lipit de perete, îți schimbă total perceptia despre tine, despre locul tău în jurul unei mese. 

Regie: Eva Pervolovici

Scenariu: Eva Pervolovici

Actori Principali: Daniel Spoerri


Galerie Foto:

  • Topografia Hazardului (2023)
  • Topografia Hazardului (2023)
  • Topografia Hazardului (2023)
  • Topografia Hazardului (2023)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Topografia Hazardului (2023) Daniel Spoerri
Vezi tot genericul

Producători

Midralgar și Strada Film Internațional,
în co-producţie cu BIP TV,
realizată cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Centrului Național al Cinematografiei, La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France,
în parteneriat cu CNC, Societatea Română de Televiziune, Friesland Câmpina, La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, cu participarea TV7 Bordeaux.

Distribuitori

Strada Film Internațional

Trivia

  • Filmul documentar despre artistul elvețian de origine română, Daniel Spoerri –Topografia Hazardului, în regia Evei Pervolovici, va avea premiera în cinematografe pe 24 martie, cu doar câteva zile înainte ca acesta să împlinească 93 de ani. 
  • Premiera mondială la Le FIFA – Festival International du Film sur L’Art Montréal 
Eva Pervolovici despre film:
„Totul a început cu interesul meu pentru artiștii care-și îngroapă operele, chestionând vizibilul și invizibilul, parcursul personal dar și locul lor în societate. Plecând pe pista artei îngropate, am ajuns la artistul Daniel Spoerri, al cărui parcurs mă impresionează în mod special, cu atât mai mult cu cât s-a născut în Galați – orașul bunicilor și părinților mei, orașul unde am copilărit.” 
Alain Jouffroy despre Daniel Spoerri:
„Daniel Spoerri folosește ca materie primă viața, lucrurile, realul, făcându-ne să medităm asupra realității însăși - nu acesta este rolul gândirii artistice?”

Website

https://www.facebook.com/TopografiaHazardului
Topografia Hazardului (2023) - Photo