REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmJunele Sihastru (2021)

50 min. - Documentar - - 24.02.2021

Sinopsis : Portret-eseu care surprinde personalitatea enciclopedică a academicianului Alexandru Surdu, ultimul filosof român care a elaborat un sistem filosofic categorial în manieră clasică. Filmul este structurat pentadic (în cinci capitole prezentate de actorul Dorel Vișan, un prieten apropiat al academicianului) pentru a face analogie cu sistemul filosofiei sale bazat pe cinci elemente.

Regie: Cristian Radu Nema, Mimis Ravanis

Scenariu: Bianca Michi Nema

Actori Principali: Alexandru Surdu


Galerie Foto:

  • Junele Sihastru (2021)
  • Junele Sihastru (2021)
  • Junele Sihastru (2021)
  • Junele Sihastru (2021)
  • Junele Sihastru (2021)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Junele Sihastru (2021) Alexandru Surdu
Dorel Vişan narator
Vezi tot genericul

Producători

Rock House Events și Asociatia ANCE EUROPE

Subiect

Filmul îl urmăreste pe magisterul privit prin ochii discipolului ilustrând câteva frânturi din personalitatea remarcabilă a marelui profesor-filosof (distincție adesea punctată de Domnia Sa), ipostaze ale vieții și activității sale la care ținea foarte mult: copilăria petrecută în spațiul mitic din Scheii Brasovului, mândria de a fi șagunist, absolvent al Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov și aspirațiile adolescenței, ucenicia cu filosoful Constantin Noica, activitatea de cercetare la Institutul de Logică, cariera universitară și academică, activitatea la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”, cultul pentru eroii istoriei și culturii române. Alexandru Surdu aduce în actualitate filosofia în sensul originar de symposium, cu toată splendoarea sa noetică și estetică, oferind discipolilor un model socratic.
Autor a peste 250 de lucrări, studii şi articole publicate în domeniul logicii şi istoriei logicii (unele dintre le recunoscute pe plan internațional), dar și a unor lucrări prestigioase în domenii conexe filosofiei, Alexandru Surdu a slujit până în ultima clipă nobilei meniri de valorizare a culturii și istoriei române, fiind considerat de către personalitățile academice emblematice drept „un om luminos, o adevarată făclie în cultura română”.

Trivia

  • Premieră în 24 februarie 2021 la Biblioteca Academiei Române.
  • Alexandru Surdu (24 februarie 1938 - 11 decembrie 2020) a fost profesor în cadrul Facultății de Filosofie a Universităţii din Bucureşti în perioada 1992-2007, unde a predat filosofie modernă și filosofie contemporană. În 1993, a devenit membru titular al Academiei Române şi preşedinte al Secţiei de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române. Din 1997, a fost directorul Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române. A scris peste 700 de studii și articole.

Bianca Beatrice Michi Nema despre Alexandru Surdu:
„În cursul celor 20 de ani de când am avut marele prilej să îl întâlnesc ca Profesor la Catedra de Istoria Filosofiei a Universității din București, m-am tot gândit la un dar pe care să îl ofer Acad. Alexandru Surdu pentru că m-a făcut să înțeleg filosofia ca sărbătoare a vieții. M-am gândit așadar să îi dedic un portret-eseu într-o manieră deosebită față de cele deja publicate de către cei care i-au apreciat opera, respectiv la un eseu în manieră cinematografică. Filmul Junele Sihastru este o formă de manifestare a recunoștinței, iubirii și devoțiunii pe care am purtat-o și o voi purta mereu maestrului meu spiritual. Versiunea intermediară a peliculei a fost aprobată, cu câteva amendamente, de domnul profesor și urma ca versiunea finală să fie prezentată în cadrul sărbatorii de Dragobete, data de naștere a academicianului Alexandru Surdu”.
Cristian Radu Nema despre Alexandru Surdu:
„În 2018, în timpul evenimentului din Aula Academiei Române dedicat Zilei Culturii Naționale, m-am adresat cu o frază de câteva cuvinte Vicepreședintelui Academiei de-atunci, Acad. Al. Surdu. I-am spus doar că sunt șagunist, brașovean, cineast și că vreau să fac un film despre el. Începând din acel moment, eu am început de facto a doua mea facultate, după cea de Film absolvită, prin toate învățămintele cu care m-am îmbogățit zi de zi în urma colaborării unice cu profesorul Surdu. Iar astăzi aș putea spune că mă pot mândri că am susținut, după trei ani, «examenul de licență» prin premiera acestui film, proiectat în cel mai înalt lăcaș al culturii: Academia Română”.

Junele Sihastru (2021) - Photo