REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Runda 6 (1965)

The 6th Round

100 min. - Film polițist - AG - 14.09.1965

Sinopsis :

Koch (György Kováks) este căpetenia unei reţele germane de spionaj, avându-I ca agent principal oe colecţionarul de antichităţi Agopian (lon Finteşteanu), al cărui secretar (lon Dichiseanu) este ca şi logodit cu Laura, fiica patronului (Ilinca Tomoroveanu). Dacă Agopian şi Alex, secretarul, acţionează cu tot zelul în folosui fasciştilor, pentru a obţine un paşaport, Laura se opune întregii afaceri, fiind candidă şi neiubindu-I pe Alex. Din păcate, tocmai ea cade victimă luptei care se încinge în podul casei lui Agopian, în finalul filmului, care consacră descoperirea reţelei de către forţele patriotice româneşti.

Regie: Vladimir Popescu-Doreanu

Scenariu: Vladimir Popescu-Doreanu

Actori Principali: Ion Finteşteanu, György Kovács, Carmen Stănescu, Ilinca Tomoroveanu


Galerie Foto:

  • Runda 6 (1965)
  • Runda 6 (1965)
  • Runda 6 (1965)
  • Runda 6 (1965)
  • Runda 6 (1965)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Ion Finteşteanu Agopian
György Kovács Koch
Carmen Stănescu Helene
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic "Bucureşti"

Date de producție

Filmări 07.10.1964 – 30.04.1965, exterioare la Ploieşti, interioare la Buftea. Cheltuieli de producţie 3.700.000 lei.
Ecran normal, a/n, 2725 m.

Distribuitori

Direcţia Difuzării Filmelor

Subiect

Spionul Koch este trimis în România de la Berlin, pentru a organiza reţeaua de spionaj „Runda 6". Mâna lui dreaptă este Agopian, vechi colaborator al serviciilor de spionaj străine, proprietarul unui magazin de antichităţi, interesat să-l servească pe Koch, singurul care poate să-i procure paşapoartele pentru Elveţia, unde vrea să se refugieze cu averea sa. Apare însă un individ englez, Snops, care somează pe Agopian, pe baza sumelor încasate de acesta de la englezi, să-l ascundă la el. Dar pe Snops îl caută şi Gestapoul şi Siguranţa română. Rolul activ pe lângă Agopian îl are secretarul său, Alex, îndrăgostit de fata lui, Laura, care nu ştie nimic de afacerile tatălui ei. Agopian îl suprimă pe afaceristul Mihalcea, care a încercat să-l şantajeze, susţinând că l-a informat pe Koch despre faptul că Snops e ascuns în podul casei. Alex fură din seiful casei dosarul cel important pe care îl aștepta Koch, fapt pentru care Agopian e îmbarcat într-o naşină, urmând a fi lichidat pe drum. Laura observă dispariţia tatălui ei şi, ştiind că el îi ducea în fiecare seară mâncare lui Snops, vrea să îndeplinească ea această sarcină, fiind însă surprinsă de Koch chiar momentul când la radio se transmite că România a întors armele împotriva fasciştilor. Are loc o luptă între Koch şi Snops, dar unul dintre gloanţe o atinge pe Laura. Koch se refugiază pe acoperiş, dar văzând că locul e înconjurat de un grup al forţelor patriotice, se otrăveşte. Reiese că Snops era un tovarăş, care primise misiunea de a intra în pielea adevăratului spion, capturat de forţele patriotice în momentul paraşutării sale. Alex însuşi era om de încredere, infiltrat în casa lui Agopian. Laura e transportată la spital. În oraş a început insurecţia armată.

Trivia

  • Titlul scenariului literar: "Sunt urmărită", după o idee de Dimos Rendis, dialoguri Alexandru Struţeanu.
  • Debutul regizoral al lui Vladimir Popescu-Doreanu.
Regizorul despre film
„Am urmărit, în acest film poliţist, ca scenariul să corespundă cât mai bine faptelor istorice şi atmosferei reale din perioada în care se desfăşoară acţiunea — vara anului 1944, interpretarea actoricească să redea cu simplitate şi convingător comportarea eroilor şi a modelelor lor din viaţă, care n-au fost niciodată retorici şi spectaculari, ci au acţionat, adesea anonimi, cu modestie, dar cu un excepţional curaj şi cu toată eficacitatea." (Cinema nr. 6, iunie 1965)

Runda 6 (1965) - Photo