REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Răsare soarele (1954)

The Sun Rises

97 min. - Dramă - AG - 30.10.1954

Sinopsis :

Cristea Dorobanţu, luptător comunist în clandestinitate, organizează sabotarea producţiei de armament la uzina Racoviceanu şi un laborator pentru fabricarea explozibilului. Este arestat de Siguranţă şi judecat de Curtea Marţială împreună cu tovarăşii săi Văduva şi Ionaşcu. Condamnaţi la moarte, în drum spre execuţie, ei sunt eliberaţi de partizani. La intrarea trupelor sovietice în Bucureşti, Cristea şi tovarăşii lui se află în primele rânduri ale mulţimii care ovaţionează.

Regie: Dinu Negreanu

Scenariu: Cezar Petrescu, Mihai Novicov

Actori Principali: Andrei Codarcea, Corina Constantinescu, Nucu Păunescu


Galerie Foto:

  • Răsare soarele (1954)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Andrei Codarcea Oprea Dorobanţu/ Pintea Dorobanţu/ Cristea Dorobanţu
Corina Constantinescu Stanca Dorobanţu
Nucu Păunescu Andronie Ruja
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic „București”

Date de producție

Intră în producție în 12.01.1953; montaj mai–iunie 1954. Filmări exterioare la: Corbeanca, Secăria, Predeal, Câmpina și București; interioare pe platourile Tomis, Floreasca și în strada Kirov.
Ecran normal, a/n, 2644 m.

Distribuitori

Direcția Difuzării Filmelor

Festivaluri, premii

  1. 1954 - Karlovy Vary - Mențiune de onoare specială

Subiect

Acţiunea se petrece în perioada iunie 1941 (intrarea României în războiul antisovietic) – august 1944 (intrarea trupelor sovietice în Bucureşti). Cristea Dorobanţu, luptător comunist în clandestinitate, organizează sabotarea producţiei de armament la uzina Racoviceanu şi un laborator pentru fabricarea explozibilului. Arestat de Siguranţă ca urmare a unei trădări, Cristea e judecat de către Curtea Marţială împreună cu tovarăşii săi Văduva şi Ionaşcu. La proces, el evocă trecutul de luptă al familiei sale de revoluţionari, descendenţi ai gornistului care a sunat atacul redutei Griviţa în 1877. Este condamnat la moarte. În drum spre execuţie, ei sunt eliberaţi de către partizani. La intrarea trupelor sovietice în Bucureşti, Cristea şi tovarăşii lui se află în primele rânduri ale mulţimii care ovaţionează.

Trivia

  • Partea a II-a a filmului Nepoții gornistului, film cu care este prezentat și premiat la Festivalul de la Karlovy Vary.
  • Pe generic Marga Barbu apare cu numele Margareta Butuc.

Răsare soarele (1954) - Photo