REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmProiecționistul (2016)

The Projectionist

26 min. - Scurtmetraj - - 18.05.2016

Sinopsis :

Alex (27 de ani) este portarul fostului cinema Solidaritatea din Arad, acum transformat în casă de cultură. El este fiul fostului proiecționist al cinematografului, căruia nu i-a moștenit postul pentru că sala de cinema e dezafectată dar, pentru că din copilările e pasionat de muzică, el încearcă să organizeze în acel spațiu un party pentru cine vrea să danseze pe muzica lui și e dispus să-și aducă băutura de acasă.

Regie: Norbert Fodor

Scenariu: Norbert Fodor

Actori Principali: Alex Mărgineanu


Galerie Foto:

 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)
 • Proiecționistul (2016)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Alex Mărgineanu
Vezi tot genericul

Producători

Alien Film
CitiZenit

Distribuitori

Alien Film

Festivaluri, premii

 1. 2016 - UCIN - Premiul pentru scurtmetraj de ficțiune (Norbert Fodor)

Subiect

Alex (27 de ani) este portarul fostului cinema Solidaritatea din Arad, acum transformat în casă de cultură. Moștenitor de meserie și pasiune de la tatăl său, fostul proiecționist al cinematografului, Alex își petrece majoritatea timpulului creând muzică, pe care o iubește cel mai mult. Filmul propune încercarea unui stil hibrid, aflat la limita dintre filmul documentar și cel de ficțiune. Forma vizuală aparține stilisticii documentarului - stilul ciné-vérité, urmăriri de personaj, dar și lipsa anticipării acțiunilor personajului, în combinație cu ficționalizarea adusă de personajul principal, ce interacționează cu oameni reali.
Piramida, cel mai drag loc al lui Alex, este format din zeci de sintetizatoare, modulatoare, clape, mixere și alte aparate analogice, legate între ele ca să formeze o orchestră dirijată de Stereocore, numele său de scenă. Visul lui de a organiza o petrecere are o istorie lungă, fără succes, dar asta nu l-a convins să se dea bătut. Acum intervine echipa de filmare, care-i documentează traseul și pune mai multă presiune pe eveniment. Alex încearcă, pentru ultima oară, să organizeze evenimentul unde publicul va putea să-l cunoască pe el și muzica lui.

Replici

"Lăsați-mă să vă aduc aminte cum era să fii copil."

"Știi cum e când îți dorești ceva foarte mult și nu îți iese? Ai două variante. Unu: să accepți că nu ți-a ieșit. Și a doua: să dansezi pe muzica mea până te ia dracu'! Și după aia o iei de la capăt."

Trivia

Opinia criticului
"Norbert Fodor a nimerit-o. Foarte enjoyabil și foarte recomandabil, Proiecționistul este mokumentary și este bine aproximat, mai în glumă, mai în serios cu un naiv ambițios pe post de protagonist. Fiul proiecționistului de la cinema vrea să-și facă Disco. Și face toate eforturile (greșite) și pune suflet și filmul ăsta este o reușită extrem de agreabilă. Ajută și actorul (Alex Mărgineanu) dar și o bunăvoință capabilă de ironie dar lipsită de cinisme". (Cristi Mărculescu)
 

Proiecționistul (2016) - Photo