REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Parada cifrelor (1973)

The Parade of Figures

10 min. - Film de animație Scurtmetraj - AG -

Sinopsis :

La circ un scamator transformă cifrele în animale: 6 devine un şarpe, 2 o raţă, 8 un urs, 3 o pisică, 7 o girafă, 1 un căţel. Apoi adunându-se ele se transformă din nou în cifre. Copiii învaţă matematică jucându-se.

Regie: Isabela Petrașincu

Scenariu: Isabela Petrașincu, Lora Herescu, Tatiana Apahidean

Actori Principali:



Distribuție:

Vezi tot genericul

Producători

Studioul „Animafilm”

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri, premii

  1. 1973 - Teheran - „Delfinul de aur”

Trivia

  • Premiul obținut de film la festivalul de la Teheran a fost înmânat de împărateasa Farah ministrului plenipotențiar al României în Iran (Cinema nr. 12, decembrie 1973).
Opinia criticului
„(...) Parada cifrelor de Isabela Petrașincu sau Cine a furat apa? de Genoveva Georgescu, ca și multor alte desene animate românești pentru copii, văzute pe micul ecran, le-aș reproșa imaginația potolită, caracterul ilustrativ cam static. Aceste filme pentru copii, cât de mici ar fi ei, constituie un domeniu pretențios și dificil. Nu e ușor să-i faci pe cei mici să râdă și să se farmece, ei care sunt în inima râsului și ale tuturor farmecelor. Disney a demonstrat-o: pentru a-i cuceri pe copii, trebuie pusă în mișcare o adevărată cascadă de imaginație liberă, de vervă scânteietoare.” (Dan Nestor, Cinema nr. 1, ianuarie 1974)
De la Animafilm
„Candidații la calitatea de elev în clasa I se vor amuza 7 minute urmărind un film care demonstrează că operațiile aritmetice pot fi un joc amuzant. Ceea ce nu știu micii spectatori este faptul că pelicula care a trecut prin fața lor cât ai mânca un baton de ciocolată, a fost realizată de Isabela Petrașincu în 6 luni. Pentru acest film, ea a desenat și a tăiat mii de cartonașe. Ca să poată mișca mai ușor lăbuțele de pisică, regizoarea a confecționat din hârtie balamale liliput de câțiva milimetri. Pentru cele 24 de imagini care trec prin fața copiilor într-o secundă de film, regizoarea a trebuit să miște de 24 de ori cartonașele și să le filmeze tot de 24 de ori. Deci cu răbdarea treci nu numai marea...” (Lucia Olteanu, Cinema nr. 7, iulie 1974)