REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmLa drum (1998)

43 min. - Documentar - -

Sinopsis : O mie de oi, cinci măgari, șapte câini și patru ciobani angajați. Este „moștenirea” pe care o primește, fără să vrea, fiul unui cioban jefuit și ucis într-o pădure de lângă Lipova, județul Arad, la sute de kilometri de casă. După șapte zile de căutări, fiul său cel mic îi găsește trupul și decide să ducă povestea mai departe, să continue lungul șir al generațiilor de păstori. 

Regie: Dumitru Budrală

Scenariu: Dumitru Budrală

Actori Principali:


Galerie Foto:

  • La drum (1998)
  • La drum (1998)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Vezi tot genericul

Festivaluri, premii

  1. 1998 - Belgrad Film Festival - Marele Premiu „Angel from Prohor”
    1999 - DaKino - Marele Premiu
    2000 - Festivalul Internațional Kalamata, Grecia - Măslina de Argint
    2004 - FILM.DOC, Sfîntu Gheorghe - Marele premiu

Subiect

Mai mult decât reconstituirea unei crime, filmul prezintă viața ciobanilor transhumanți din sudul Transilvaniei. În cele șapte luni de drum, ciobanii se confruntă zi de zi cu întâmplări neașteptate și trebuie să parcurgă câte 25-50 km zilnic, să doarmă sub cerul liber și să înfrunte vremea și răutatea oamenilor.
În debutul filmului, un bărbat în vârstă de 89 de ani, fost păstor, povestește că a trăit alături de oi de când s-a născut și că mai mult de jumătate din viață a fost plecat de acasă. Numeroase elemente din povestea lui se regăsesc în ceea ce au trăit la rândul lor, de-a lungul timpului, generații și generații de păstori de pe teritoriul României, ceea ce face ca povestea să fie definitorie pentru ceva ce face parte din însăși esența culturală a românilor, din tradițiile intrinseci ale patrimoniului cultural intangibil.

La drum (1998) - Photo