REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Imaculat (2021)

Immaculate

117 min. - Dramă - N 15 - 27.05.2022

Sinopsis : Povestea Dariei, care ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de droguri insuflată de prima ei dragoste. Inocenţa ei afişată o salvează de avansurile sexuale ale celor mai mulţi dintre narcomanii din centru şi îi aduce protecţia lor. Ajunsă în centrul atenţiei, Daria descoperă că tratamentul special vine cu un preţ mare. 

Regie: Monica Stan, George Chiper - Lillemark

Scenariu: Monica Stan

Actori Principali: Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu


Galerie Foto:

  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)
  • Imaculat (2021)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Ana Dumitrașcu Daria
Vasile Pavel Digudai Spartac
Cezar Grumăzescu Costea
Vezi tot genericul

Producători

Axel Film
cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei

Distribuitori

Syndicado Film Sales (Internațional) / Follow Art Distribution (Romania)

Festivaluri, premii

  1. 2021 - Veneția - „Luigi De Laurentiis” Award Lion of the Future & Premiul principal al secțiunii, „Giornate degli Autori Director’s Award” & premiul pentru cel mai bun scenariu „Autrici under 40”
    2021 - Les Films de Cannes a Bucarest - Premiul Publicului
    2022 - TIFF - Premiul FIPRESCI
    2022 - FEST – New Directors New Films Festival - Portugalia - Trofeul Golden Lynx
    2023 - Premiile Gopo - Cel mai bun debut
    2023 - Premiile UCIN - Premiul Special al Juriului & Cel mai bun scenariu & Cel mai bun montaj & Cea mai bun[ actri'[ ]n rol principal (Ana Dumitra;cu)

Trivia

Monica Stan:
„Povestea este inspirată dintr-o experiență personală prin care am trecut într-un moment în care nici nu mă gândeam că voi face film. De fapt nu știam nici măcar ce voi face cu viața mea, eram complet confuză, dar știam că tocmai trăisem o experiență extraordinară. Învățasem ceva care mă schimbase pentru totdeauna și care nu putea fi ținut doar pentru mine. Distilarea acestui «ceva» și transpunerea sa într-un limbaj cinematografic a fost însă un proces îndelungat și complex, care abia acum s-a putut materializa într-un film. A fost o cercetare minuțioasă a genului de relații care se creează în contextul unei dinamici de grup, aflat într-un mediu izolat și claustrant, și a modului în care aceste relații de putere ne alterează profund simțul propriei identități. "Imaculat" este o poveste despre seducție, dar nu doar într-un sens convențional. E seducția propriei imagini și a oglindirii tale în ochii celuilalt.

George Chiper-Lillemark:
„Citind scenariul Monicăi m-am simțit atras de contrastul dintre stratul verbal al interacțiunii dintre personaje și nevoia lor dureros de concretă de apropiere. În acest sens, cuvintele rostite creează un văl înșelător de relații complexe de putere și gen, ce contrastează cu trupurile care zac uneori abandonate într-o intimitate caldă. În abordarea filmării o provocare a fost cea de a construi un spațiu experiment care să creeze premisele unei explorări libere de către actori ale relațiilor de putere și a diferențelor de gen din cadrul clinicii de dezintoxicare. Pentru mine, o provocare esențială a fost să încerc să înțeleg și să îmi asum o poveste și o experiență cu care Monica are o relație nemijlocită”

Gaia Furrer, directorul artistic al competiției Giornate degli Autori:
„Este pentru prima dată când Lion of the Future merge la un film românesc – spune Gaia Furrer, directorul artistic al competiției Giornate degli Autori – și premiul acordat filmului Imaculat confirmă încă o dată România ca un spațiu plin de vitalitate al imaginilor și poveștilor. Ca secțiune independentă a Festivalului, suntem mândri de această victorie și sărbătorim alături de Monica Stan și George Chiper-Lillemark filmul pe care ni l-au oferit. Imaculat este o poveste despre fragilitatea multor ființe umane, dar mai ales despre denunțarea dinamicii abuzive în detrimentul femeilor care, din păcate, există încă în interiorul și în afara zidurilor oricărei comunități. Un film puternic care a ajuns la inima tuturor: de la cei 27 de tineri europeni care i-au acordat cel mai important premiu al secțiunii Giornate degli Autori până la juriul Lion of the Future. Și pentru acest viitor suntem fericiți că am aprins o scânteie pe calea celor doi regizori și a micului lor mare film”

Ana Dumitrașcu despre film:
“Simţeam că Daria semăna foarte mult cu mine la 18 ani şi că puteam să îi dau ceva de la mine. Imposibilitatea de a spune „nu” mă caracterizase şi pe mine la vârsta ei.” “Făcusem şi un playlist cu ce muzică ar asculta Daria. Îi făcusem nişte gesturi. Îmi tot imaginam ce face fata asta şi ce aş putea să fac eu. Mergeam pe jos din Drumul Taberei, unde locuiam atunci, şi până în Titan şi înapoi de două ori pe zi. Ascultam aceeaşi muzică în continuu şi mă gândeam tot timpul în ce etapă sunt cu Daria. De exemplu, când mă duceam la magazin, ceream ca Daria”.
 

Website

https://www.facebook.com/Imaculat-103352175380396/
Imaculat (2021) - Photo