REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIf 6 was 9 (2011)

34 min. - Documentar - -

Sinopsis : Momente din viaţa lui Cornel Simionescu, un artist excentric din Bucovina 

Regie: Ivana Mladenović

Scenariu: Ivana Mladenović

Actori Principali: Cornel Simionescu


Galerie Foto:

  • If 6 was 9 (2011)
  • If 6 was 9 (2011)
  • If 6 was 9 (2011)
  • If 6 was 9 (2011)

Vezi toată galeria

Distribuție:

If 6 was 9 (2011) Cornel Smionescu
Vezi tot genericul

Producători

Aristoteles Workshop 

Date de producție

  • Tutor Rafi Pitts.

Distribuitori

Aristoteles Workshop

Subiect

Ivana Mladenović despre film:
If 6 Was 9 este portretul unui bărbat de 50 de ani, care încearcă să demonstreze prin toate mijloacele că este "un om normal". Obosit de lupta cu statul şi cu ceilalţi localnici, care se tem de el şi-l cred "nebun", încearcă să îşi găsească salvarea în religie pentru că, o spune chiar el - relaţia cu Dumnezeu e consecventă, iar cu oamenii, nu.
Filmul ăsta spune şi povestea intimă a unei echipe de studenţi care bat la uşa unui om pe care toată lumea îl consideră "un simplu nebun". Relaţia mea şi a colegilor mei cu Cornel Simionescu a fost una conflictuală, pentru că am încercat de multe ori să-i arătăm adevărul despre el. N-a funcţionat neapărat şi surpriza a fost că, în procesul ăsta, am descoperit lucruri despre noi - noi, care iniţial n-aveam suficientă răbdare sau timp pentru el.
Ideea principală a fost să arătăm portretul lui foarte sharp şi pe scurt, adevăr simplu şi gol. Ne-am aruncat în aventura asta cu omul de care toată lumea se teme şi ne-a dat mai mult decât am cerut, relaţia noastră fiind diferită de la o zi la alta şi devenind, în final, un schimb: am luat de la el şi i-am dat de la noi. Cred că climax-ul este secvenţa în care încerc să-i explic de ce am nevoie să îl filmez în faţa închisorii unde a stat închis patru ani pentru omor.
Nu am încercat să aflu de ce şi-a omorât tatăl şi nici nu am vrut să îl judec în vreun fel. E mai degrabă o poveste despre personalitatea unui om care se află la limita subţire dintre iluzoriu şi "normalitate". Întrebarea e, "normalitatea" cui? El a învăţat să trăiască aşa şi e foarte categoric atunci când zice că nu are nevoie să iasă din situaţia lui şi nici de cineva care să îi ţină partea; el zice: lasă-mă să-mi trăiesc viaţa aşa cum ştiu eu. Îşi găseşte un refugiu în filmele pe care le face singur, de la producţie la actorie şi coloană sonoră. Personajele pe care le joacă în filmele lui sunt cele pe care le iubeşte cel mai mult: Sfântul Nicolae şi Ştefan cel Mare, dar, în realitate, e sincer atunci când spune că ar putea să fie Napoleon dacă ar vrea.” (liternet.ro)


 

Replici

Cornel Simionescu: “Păi, da’ cum vreţi să faceţi un film dacă n-aveţi timp? Nu pot să înţeleg treaba asta! La o lucrare, în primul şi-n primul rând, îţi trebuie timp! Mie niciodată nu mi-a plăcut să le fac pe fugă. Nici dragoste, nici film, nici scris, nici nimic...” 
If 6 was 9 (2011) - Photo