REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFormica (1973-1976)

- Film de animație Scurtmetraj - AG -

Sinopsis : Serial de animație având un personaj unic, multiplicat tipografic: o furnică, un șir, o infinitate de furnici.

Regie: Matty Aslan

Scenariu: Matty Aslan

Actori Principali:Distribuție:

Vezi tot genericul

Producători

Studioul „Animafilm”

Date de producție

Din episoadele serialului: Formica vorbește (1973, 12 min.), Din nou Formica (1973, 12 min.), Formica tot Formica (1975, 8 min.), Salut Formica (1976, 8 min.).

Distribuitori

Româniafilm

Trivia

Opinia criticului
Formica tot Formica - „După D-ale organigramei, Matty revine la fabulă, adică la pretextul de fabulă cu personaj unic, multiplicat tipografic: o furnică, un șir, o infinitate de furnici. La reîntâlnire, într-adevăr, furnica-i tot furnică, aceeași ca în episoadele de început ale serialului. Ca veche cunoștință, acum ne inspiră însă un plus de tandrețe, cu profilul ei minuscul și anonim, cu capul turtit și oblic, cu mersul puțin șchiop: un non-erou în miniatură. Personajul ne-a câștigat, dar nu și formula de film, încă incertă. Autorul renunță, ca în primul episod, la orice text și revine la soluția unei suite de episoade. Dintre ele, doar primul e concludent (o parodie a formulei «de ce să fii simplu când poți să te complici?»). Celelalte episoade, dacă sunt coerente, nu depășesc ilustrarea lineară, în doi timpi, a unor proverbe («Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești») sau parafrazarea lesnicioasă, fără adresă, a unor formule de parabolă («...cămila prin urechea acului»).” (Val. S. Deleanu, Cinema nr. 5, mai 1975)