REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDulcea saună a morţii (2003)

Alone Versus Myself

95 min. - Dramă - IC 14 - 13.02.2004

Sinopsis :

Doi tineri, Ioana şi Litera, sunt surprinşi de Revoluţia din 1989 pe străzile Bucureştiului. Din nefericire ei se află în locul nepotrivit şi în momentul nepotrivit...

Regie: Andrei Blaier

Scenariu: Petre Sălcudeanu

Actori Principali: Gheorghe Dinică, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu


Galerie Foto:

  • Dulcea saună a morţii (2003)
  • Dulcea saună a morţii (2003)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Gheorghe Dinică Paraschiv zis Lamă
Mitică Popescu Mutu
Florin Zamfirescu Mangiurea
Vezi tot genericul

Producători

MediaPro Pictures
MediaPro Studios
Teriba Film
Cu sprijinul CNC

Date de producție

Filmările au durat două luni şi jumătate.
Ecran normal, color.

Distribuitori

MediaPro Pictures

Subiect

„Filmul e o incursiune în mediul celei mai pronunţate decăderi umane, dar şi în subteranele unei prietenii ciudate, născute într-un loc unde, de obicei, viaţa nu mai face doi bani. Paraschiv, zis Lama, un puşcăriaş cu 28 de ani de detenţie la activ, dar şi agent acoperit sub regimul comunist, primeşte o sarcină de la vechii săi „colaboratori”. El trebuie să omoare un tânăr aflat în închisoare ca să-l împiedice să depună mărturie împotriva unor oameni cu funcţii înalte pe care i-a văzut în zilele Revoluţiei mutând dintr-un sediu „conspirativ” uriaşe sume în valută. Între cei doi puşcăriaşi se leagă însă o prietenie aparte, care îl face pe Lama să refuze să-şi îndeplinească misiunea. Mai mult decât atât, el încearcă să îl ajute pe tânăr, riscându-şi propria viaţă.” (Andreea Chiriac, Pro TV Magazin, februarie 2004)
 

Trivia

Florin Zamfirescu despre rol
„La început nu-l înţelegi, apoi îl urăşti, pentru ca, în final, să fii de partea lui. El încalcă orice lege, orice morală, pentru ca, în final, să sfârşească într-un infern: o închisoare în care îi are drept colegi de temniţă pe Lama, Mutu, Butoi, Agafon, Musteţea, Buzatu', Doctorul, Ceferistu, Tuciuriu' şi Litera. Aici, el e împins spre limita puterii umane de a îndura.”
Cea mai dură secvenţă pe care a filmat-o este cea în care trebuie să-şi pună un ştreang în jurul gâtului. „Îmi propusesem ca secvenţa să fie cât mai veridică, astfel încât am insistat ca, atât la repetiţii cât şi la filmare, să stau suspendat, cu frânghia în jurul gâtului, în total aproape două ore. Nu îmi imaginasem că, deşi eram susţinut de chingi, ştreangul putea opri cinulaţia sângelui. Este una dintre cele mai periculoase scene pe care le-am filmat vreodată.”

Dulcea saună a morţii (2003) - Photo