REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmDe ce scriu ăștia pe pereți? (2022)

Why Do They Write on Walls?

85 min. - Documentar - -

Sinopsis : În încercarea de a înțelege dedesubturile fenomenului de graffiti și street art din România, un tănăr corporatist se descoperă pe sine. Trecând prin cele mai importante momente ale istoriei recente a României, filmul prezintă povestea unui angajat de corporație devenit regizor de documentar și întâlnirile sale cu cei mai importanți reprezentanți ai fenomenului graffiti și street art. Regizorul se transformă într-un personaj activ în poveste, devenind ghidul personal al privitorului, experimentând direct senzațiile pe care street-artiștii și grafferii le simt când desenează în spațiul public. Toate dimensiunile comunității artistice sunt explorate în film – de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, până la acțiuni clandestine pe stradă, în spațiul public sau în spații abandonate. Pe lângă privirea de ansamblu asupra scenei de artă stradală din România, publicul este purtat într-o călătorie personală a unui tânăr în căutarea propriei voci. Fiecare întâlnire cu un graffer sau street artist adaugă un nou strat de incertitudine, oferind, în același timp, loc de reconstrucție a identității pentru autor. Pornit ca un demers obiectiv de analiză a unei culturi underground, filmul se transformă într-un coming-of-age al unui bărbat de 35 de ani, absorbit într-o lume în totală opoziție cu cea din care provine.

Regie: Alin Boeru

Scenariu: Alin Boeru

Actori Principali: Cu Erps, Robert Obert, Pisica Pătrată


Galerie Foto:

 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)
 • De ce scriu ăștia pe pereți? (2022)

Vezi toată galeria

Distribuție:

De ce scriu ăștia pe pereți? (2022) Cu Erps
De ce scriu ăștia pe pereți? (2022) MSero
De ce scriu ăștia pe pereți? (2022) Pisica Pătrată
Vezi tot genericul

Producători

We are basca
cu sprijin CNC
cu participare McCann & TVR

Subiect

Trecând prin cele mai importante momente din istoria recentă a României, un simplu angajat de corporație devine regizor de film documentar și îi întâlnește pe cei mai importanți reprezentanți ai fenomenului graffiti și street art. Regizorul se transformă într-un personaj activ și devine ghidul personal al privitorului prin măruntaiele culturii urbane, experimentând puțin din senzațiile brute pe care grafferii și artiștii stradali le au atunci când desenează în spațiul public. Pornit ca o analiză obiectivă a acestei subculturi, filmul devine o experiență direct- transformatoare pentru autorul său, prezentând constant o paralelă între lumea din care provine regizorul și cea pe care o descoperă.
Pe lângă o imagine subiectivă de ansamblu asupra scenei de street art din România, privitorul este purtat într-o călătorie personală, alături de un bărbat în căutarea propriei voci. Deși fiecare întâlnire cu un graffer sau artist stradal adaugă un nou strat incertitudinii personale, îi oferă, în același timp, spațiu pentru reconstrucție.
Materialele de arhivă au scopul de a ilustra atmosfera din cadrul mișcării pe parcursul ultimilor 30 de ani. Filmul explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități – de la intervențiile pe merouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.
Chiar dacă filmul începe ca o încercare de a răspunde la întrebarea „De ce scriu ăștia pe pereți?”, întreaga experiență devine intimă și adaugă un spațiu de introspecție. Se explorează modul în care literele și desenele pe care le întâlnim întâmplător zi de zi desenate în spațiul public ne impacteazăviața și se acordă o atenție deosebită schimbărilor care pot apărea în noi atunci când suntem deschiși la minte în fața celor care, în general, sunt considerați simpli „vandali și golani”.
În final, inspirat de oamenii întâlniți și de experiențele trăite în timpul realizării documentarului, corporatistul decide să-și schimbe complet viața și să se dedice total lumii filmului. Din acest punct de vedere, filmul reprezintă o poveste de maturizare (coming-of-age) a unui bărbat de 35 de ani.
 

Trivia

Alin Boeru despre film:
„De ce scriu ăștia pe pereți?” e întrebarea pe care am avut-o atât de des în minte când am trecut pe lângă clădiri bombardate de vopsea, încă de dinaintea începerii lucrului la acest film, încă de când nu făceam altceva decât să colecționez fotografii cu astfel de opere. Intenția mea, când am început acest proiect (născut din ideea street-artiștilor John Dot S și Robert Obert), era de a face o trecere în revistă a celor mai importanți reprezentanți ai fenomenului de street art și graffiti din România din ultimii 30 de ani în primul documentar realizat despre acest fenomen în țara noastră. Până la final, intrând din ce în ce mai mult în contact cu oamenii și specificitățile acestei culturi urbane, filmul s-a transformat complet, ajungând să fie o poveste foarte personală. Dintr-un observator extern am devenit un personaj activ în poveste, un ghid pentru oamenii de rând, care zi de zi intră în contact, vrând-nevrând, cu desenele și înscrisurile de pe ziduri. Sper ca spectatorii să se identifice cu mine, din postura de outsider și, până la final, să își deschidă puțin mai mult sufletul față de acești oameni și pasiunea lor. De la un interviu la altul am fost din ce în ce mai impresionat de atitudinea unora dintre ei față de artă, de asumarea totală care le conduce viața și de siguranța pe care o proiectează. Doi ani de cercetare din ce în ce mai intensă a acestei comunități au dus la strângerea unei cantități imense de interviuri, fotografii și videouri de arhivă, astfel că procesul de montaj a devenit unul dureros – produsul final are sub o oră și jumătate din aproape 70 de material brut, fiind nevoie să renunțăm la pasaje întregi din cele filmate, pentru a avea ceva coerent pentru spectatorul final. Am trecut prin multe variante și încercări de edit, ajungând, în final, la această formulă de storytelling care consider că prezintă cel mai onest experiența mea cu subiectul și felul în care mi-a impactat viața ”

Website

https://www.facebook.com/decescriuastiapepereti/?locale=hi_IN&paipv=0&eav=AfYOdM8SPgqMERk1iLP5S8TLg636P6CTQmzEtyFOBEiRawG-LP2Sdh
De ce scriu ăștia pe pereți? (2022) - Photo