REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Dacii (1966)

The Dacians

110 min. - Film istoric - AG - 09.02.1967

Sinopsis :

În anul 87 după Hristos, pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Solul trimis de romani în Dacia este ucis de un oștean dac. Va fi război.

Regie: Sergiu Nicolaescu

Scenariu: Titus Popovici

Actori Principali: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács


Galerie Foto:

  • Dacii (1966)
  • Dacii (1966)
  • Dacii (1966)
  • Dacii (1966)
  • Dacii (1966)
  • Dacii (1966)
  • Dacii (1966)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Amza Pellea Decebal
Dacii (1966) Pierre Brice Severus
Emil Botta Marele preot
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic „București”
Franco–London Film Paris

Date de producție

Coproducție româno–franceză. Filmări mai–octombrie 1966, exterioare la Buftea, Sarmizegetusa, Stâna de Vale, Bucegi, Hârșova; interioare la Buftea. Cheltuieli de producție (partea română) 20.113.000 lei.
Cinemascop, color, 11 acte, 3012 m.

Distribuitori

Direcţia Difuzării Filmelor

Festivaluri, premii

  1. 1967 - Cehoslovacia - Premiul III la Festivalul muncitoresc

Subiect

În anul 87 după Hristos, pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Între împăratul Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, există divergenţe. Caius Attius, tatăl lui Severus, se opune războiului împotriva dacilor. El trece Dunărea în fruntea unei solii de pace, dar este ucis de Remaxos, un oştean dac. Romanii se hotărăsc să atace. În fruntea legiunii a V-a, generalul Fuscus intră în Dacia. În acest timp, lângă cetatea Argidava, în faţa lui Decebal şi a căpeteniilor dace se desfăşoară întrecerea tinerilor. Cotyso, fiul lui Decebal, este unul dintre concurenţi. Apare însă Remaxos, care anunță că romanii au trecut Dunărea. Va fi război. După legile pământului, cel mai bun dintre tineri trebuie sacrificat, pentru a duce zeilor dorinţa dacilor de a învinge. Cotyso, câştigătorul întrecerii, va fi cel sacrificat. Cetatea este atacată şi cucerită de romani, cu pierderi numeroase însă. Decebal îi trimite lui Domiţian o solie cu daruri alegorice, simbolizând mândria şi libertatea dacilor, dar romanii le tălmăcesc ca o dovadă de supunere și îl trimit la Sarmisegetusa pe generalul Severus, pentru a impune condiţiile păcii. Aici află de la Decebal că tatăl său, Caius era dac. Tot acum o cunoaşte pe fiica lui Decebal, Meda, de care se îndrăgostește. Deşi are motive să fie legat de daci, onoarea îi cere să continue lupta alături de romani. În absenţa lui, ambițiosul Fuscus decimează armatele lui Severus, pe care îl consideră trădător. El speră astfel să-i ia locul lui Domiţian. Dar Severus se întoarce. În duelul care are loc între ei, Fuscus este ucis. În fruntea legiunilor romane, Severus înaintează spre armata dacilor. Cei doi conducători, Severus şi Decebal, se luptă în faţa soldaţilor, ca doi bărbaţi adevăraţi. Severus este învins. Bătălia cea mare abia acum începe.

Trivia

  • Dublaje: Amza Pellea – Emanoil Petruț, Marie-José Nat – Leopoldina Bălănuță, Georges Marchal – Gheorghe Dinică, Pierre Brice – Paul George Avram.
  • Debutul actorului Alexandru Herescu care este dublat de Ștefan Iordache.
  • Dublajele au fost necesare deoarece interpreții francezi nu vorbeau limba română, Alexandru Herescu era în rolul său de debut, György Kovács avea accent unguresc, iar Amza Pellea suferea de o afecțiune a corzilor vocale.
Opinia criticului
„...un exemplu de film spectacol de o acceptabilă ținută culturală.” (Florian Potra)
„... film dăunător pentru evoluția cinematografiei românești și pentru prestigiul cultural peste hotare, căruia Dacii lui Sergiu Nicolaescu și Titus Popovici îi dau lovitura de grație.” (Monica Lovinescu)

Dacii (1966) - Photo