REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCreativ (2019)

53 min. - Documentar - - 15.09.2019

Sinopsis : Reconstituire a istoriei  formației de jazz Creativ (pianistul Harry Tavitian și percuționistul Corneliu Stroe) din anii ’80, prin interviuri și materiale din arhivele personale ale unor foști colaboratori ai grupului.

Regie: Ioana Grigore

Scenariu: Ioana Grigore

Actori Principali: Harry Tavitian, Corneliu Stroe


Galerie Foto:

  • Creativ (2019)
  • Creativ (2019)
  • Creativ (2019)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Creativ (2019) Harry Tavitian
Creativ (2019) Corneliu Stroe
Creativ (2019) Reinhart Hammerschmidt
Vezi tot genericul

Producători

UNATC

Festivaluri, premii

  1. 2020 - UCIN - Cel mai bun scurtmetraj documentar

Subiect

 Pianistul Harry Tavitian, împreună cu percuționistul Corneliu Stroe, au oferit spațiului românesc jazz-ul cu influențe etno într-o formă nemaiauzită, avându-și începutul și apogeul muzical în anii ’80.
Cum singura casă de discuri din țară era a statului, Electrecord, realizarea vreunui disc cu muzica lor în România era imposibilă. Ceea ce cântau ei era indezirabil. Așadar, au pus la cale un plan care, în anii ’85-’86, le-a adus apreciere internațională la cele mai înalte nivele, devenind lideri în avangarda mondială. În cea mai neagră perioadă a regimului Ceaușescu, sunt trimise pe ascuns în Occident benzi magnetice având muzica  grupului. (Docuart)

Trivia

  •  Finalizat în cadrul programului de master de film documentar din cadrul UNATC, documentarul Creativ a fost proiectat în deschiderea CineMAiubit, festivalul de film studențesc organizat de UNATC.
Ioana Grigore despre film:
„Am început proiectul în 2015. Era un film de școală; în anul 2 de facultate, la UNATC, trebuie să faci un documentar pentru examen și căutam subiect în perioada aia. S-a întâmplat, mergând la festivaluri de poezie și jazz, să-l cunosc pe Corneliu Stroe. I-am aflat povestea și s-au legat lucrurile [pentru un documentar], dar povestea pe care am aflat-o atunci era scurtă. În următorii cinci ani am aflat întregul lor parcurs și am decis să fac un documentar despre Creativ”, spune Ioana Grigore. „Am avut premiera la DokStation, în septembrie, iar următoarea proiecție într-un festival este aici, la CineMAiubit. Pentru că oamenii au reacționat pozitiv la prima proiecție, am început să primim propuneri de a pleca cu filmul prin țară, în diverse spații neconvenționale pentru proiecții [de film]. Între DokStation și Cinemaiubit am avut trei sau patru proiecții – trei în București și una în Cluj.[…] Sperăm să reușim să mergem în diferite orașe din țară să proiectăm filmul.”

Website

https://www.facebook.com/CreativDocumentary/?__tn__=K-R&eid=ARDLxCE0jHXo8zyZ8bzWtzBIfVZiuQdzaBOoiSKC2wekmll2iAAiv2imZpaAVhU_ExOH
Creativ (2019) - Photo