REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBanat. Călătoria (2015)

The Journey

82 min. - Love Story - N 15 - 01.04.2016

Sinopsis : Un cuplu pleacă din Italia pentru a găsi în România fericirea și un loc de muncă.

Regie: Adriano Valerio

Scenariu: Ezio Abbate, Adriano Valerio

Actori Principali: Edoardo Gabbriellini, Elena Radonicich, Ștefan Velniciuc


Galerie Foto:

 • Banat. Călătoria (2015)
 • Banat. Călătoria (2015)
 • Banat. Călătoria (2015)
 • Banat. Călătoria (2015)
 • Banat. Călătoria (2015)
 • Banat. Călătoria (2015)
 • Banat. Călătoria (2015)
 • Banat. Călătoria (2015)
 • Banat. Călătoria (2015)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Banat. Călătoria (2015) Edoardo Gabbriellini Ivo
Banat. Călătoria (2015) Elena Radonicich Clara
Ştefan Velniciuc Ion
Vezi tot genericul

Producători

 ARS Digital Studio, KT Film & Media, Movimento Film, Parada Film, Rai Cinema, cu sprijin CNC

Date de producție

 • Co-producție Italia, România, Bulgaria, Republica Macedonia
 • Buget de 1.200.000 euro.
 • Filmări în Italia (Puglia), România (Târgoviște, Voinești, Marea Neagră), Macedonia, Bulgaria, timp de 5 săptămâni.

Distribuitori

microFilm

Festivaluri, premii

 1. 2015 - Luxor - Premiul de argint
  2015 - Trieste - Cel mai bun film de lung-metraj
  2015 - Tirana - Cea mai bună imagine

Subiect

Doi tineri de 30 de ani se pregătesc să se mute. Pe ea o cheamă Clara și părăsește apartamentul în care a stat timp de cinci ani cu fostul iubit. El se numește Ivo și este profesor de literatură. Clara va locui în apartamentul lui Ivo, care pleacă în România, acolo unde a moștenit de la un unchi o mică livadă de meri în regiunea Banatului. Dar, când Clara ajunge în noua casă, Ivo și cutiile lui sunt încă acolo. Acesta se scuză, toată vina fiind a câinelui său Berarda, care a fugit și pe care l-a regăsit cu greu. Clara îl ajută cu strângerea cutiilor și apoi o noapte întreagă vorbesc despre viața și proiectele lor, fiind până la urmă două suflete care trăiesc același moment de derivă. În următoarea zi, când Ivo se pregătea să plece, Clara nu este atentă și Berarda dispare din nou. Ivo nu mai poate amâna plecarea și, simțindu-se vinovată, Clara își ia angajamentul să caute câinele. Cei doi decid ca Ivo să se întoarcă după Berarda imediat ce va rezolva lucrurile importante din România. În Banat, alături de Ion, mâna dreapta a unchiului său, Ivo începe să învețe trucurile noii sale meserii. De multe ori, seara, Clara și Ivo vorbesc la telefon povestindu-și noile vieți. După mai multe întruniri sindicale epuizante, Clara își pierde serviciul la Alitalia și se dedică în totalitate câinelui, pe care reușește să îl găsească după îndelungi căutări. Ivo o convinge să vină în România pentru a-i aduce câinele și astfel cei doi petrec câteva zile împreună. Cei doi se îndrăgostesc, dar nu întârzie să apară momente dificile pentru ei.

Soundtrack

Regizorul italian Adriano Valerio a ales, în interpretarea Margaretei Pâslaru, “Să nu uităm să iubim trandafirii” muzica Florin Bogardo, text Ovidiu Dumitru. Tema se aude atat pe parcursul filmului, cât si pe genericul de final.

Trivia

 • Banat are titluri în engleză - The Journey și italiană - Il viaggio.
 • Premiera filmului în Italia este pe 4 septembrie 2015, în cadrul competiției Settimana Internazionale della Critica a Festivalului de la Veneția.
 • Adriano Valerio este elevul lui Marco  Bellocchio și debutează în lungmetraj cu Banat.
 • În interviul săptămânii, Ștefan Velniciuc spune că vorbește o limbă italiană literară, dar a trebuit să-și adapteze cunoștințele la personaj, care este un român cu rudimentare aptitudini pentru italiană.
 • Pagină Facebook
Presa internaţională
"Orbitând în jurul eforturilor a doi tineri italieni în a începe o viaţă nouă, Banat (Călătoria) spune delicat o poveste în care anxietatea şi alienarea sunt îmbrăcate în nuanţe foarte tandre şi expresive - şi unde poezia vizuală este presărată de referinţe la realităţile economice dure de la periferia Europei de astăzi." (Hollywood Reporter)

Adriano Valerio despre film:
”Este o poveste despre emigrarea din Italia către România, de fapt o poveste de dragoste. Ca să găsească de lucru, dar și fericirea, mulți italieni pleacă în alte țări. M-a inspirat povestea adevărată a unui prieten care a venit în Banat.”

Website

http://www.movimentofilm.it/archivio-film/film/165
Banat. Călătoria (2015) - Photo