REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Apropierea (2022)

Too Close

85 min. - Documentar - - 19.05.2023

Sinopsis : O mamă construiește de una singură o viață nouă și sigură pentru cei doi copii ai ei, după ce fostul ei partener de viață a fost condamnat și încarcerat pentru abuz sexual asupra fetiței. Cu toate acestea, eforturile ei sunt constant puse la încercare de mica și conservatoarea comunitate din Transilvania, în care trăiește. Majoritatea sătenilor îl susțin deschis pe fostul ei partener și pe familia sa prestigioasă și nu cred că bărbatul a comis fapta pentru care a fost condamnat, acuzându-le pe Andreea și pe fiica ei că au lansat acuzații false împotriva lui. Când află vestea că bărbatul va fi eliberat înainte de termen, Andreea este nevoită să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului. 

Regie: Botond Püsök

Scenariu: Botond Püsök, Brigitta Bacskai

Actori Principali: Andrea


Galerie Foto:

  • Apropierea (2022)
  • Apropierea (2022)
  • Apropierea (2022)
  • Apropierea (2022)
  • Apropierea (2022)
  • Apropierea (2022)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Apropierea (2022) Andrea mama
Vezi tot genericul

Producători

co-producție România-Ungaria
Luna Film & Spot Productions

Distribuitori

Luna Film

Festivaluri, premii

  1. 2022 - Astra Film - Cel mai bun film de non-ficțiunela categoria Voci emergente
    2023 - BIDF Budapest International Documentary Festival / Ungaria - Premiul publicului
    2023 - Fipadoc Int. Documentary Film Festival / Franța - Young Europeans Award

Trivia

  • Premiera mondială: Sarajevo Film Festival / Bosnia &Herzegovina 2022.
  • Selectat la Astra International Film Festival / România, 2022, Les Films de Cannes a Bucarest/România, 2022, Kasseler Dokfest / Germania, 2022, BIDF Budapest International Documentary Festival / Ungaria, 2023, Fipadoc Int. Documentary Film Festival / Franța, 2023, One World Int. Human Rights Documentary Film Festival /Cehia, 2023, One World Romania Int. Human Rights Documentary Film Festival / România, 2023
  • Statisticile arată că unul din cinci copii cade pradă violului sau agresiunilor sexuale, iar adesea agresorul este o persoană din anturajul apropiat (59% cunoscuți, 34% membri ai familiei, doar 7% necunoscuți, sursa: https://www.rainn.org/statistics/perpetrators-sexual-violence).
  • Despre Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale: A fost înființată în februarie 2021 și și-a propus să modifice percepția și conduita sistemului judiciar din România cu privire la victimele infracțiunilor sexuale, în special minore. Mai multe info: https://www.facebook.com/AsociatiapentruVIS
  • Realizatorii filmului împreună cu producătorul Luna Film, rețeaua Cinema City, Radio Magic FM si publicația Zile și Nopți, alături de Freealize, au inițiat o campanie împotriva abuzului sexual asupra minorilor.

Botond Püsök despre film:
“Când am început să fac acest film și să vorbesc despre el cunoscuților, m-a uluit să-mi dau seama ce gândim despre abuzul asupra copiilor, precum și despre abuz în general: oamenii știu că e groaznic, dar, în același timp, e și ceva atât de îndepărtat de ei, încât nu și-ar imagina niciodată că i s-ar putea întâmpla cuiva apropiat. Cum îmi cunoșteam bine personajele, pentru mine era aproape ca și cum s-ar fi întâmplat în familia mea. Sentimentul pe care voiam să-l surprind în film este următorul: Andrea ar putea să fie mama oricărui copil, fiica ei ar putea să fie prietena, colega de clasă a oricărui copil”
Andrea despre film:
Am aflat din cazul nostru și din film că multe femei au crescut, din păcate, în acest secret dureros. Că au fost molestate și abuzate ani de zile de un vecin, bunic, unchi, tată adoptiv sau de propriul lor tată. Vieți umane sunt distruse în mediul nostru imediat. Știu că nu este ușor, dar îndrăzniți să cereți ajutor și să ieșiți din asta! Nu mi-a fost ușor, nu îmi este ușor nici acum. Dar ceea ce am experimentat este că totul se schimbă dacă îndrăznim să facem un pas, în momentul în care ieșim din vâltoarea asta, apare o altă situație de viață, poate una mai ușoară... Și întotdeauna este mai ușor pentru copil, pentru că doar ascultându-l și crezând în el, se eliberează un pic de povara durerii și poate vorbi mai ușor cu terapeutul, se poate deschide cu oamenii într- un mod diferit. Protecția unui copil începe prin faptul că îl crezi și îi ții partea. Dacă îl reducem la tăcere și îl discredităm, ce învață sufletul lui rănit despre lume? Cred că, dacă am oferi părinților și cadrelor didactice o instruire cu privire la semnele abuzului și îndrumări cu privire la ce trebuie să facă în astfel de situații, ar fi puțin mai ușor pentru următoarea generație să crească. Societatea ar trebui să se schimbe și, bineînțeles, legea ar trebui să se schimbe pentru a proteja mai bine victimele. Este încă des întâlnit ca victima să fie făcută de rușine de către comunitate, dar de fapt, cine ar trebui să se rușineze de abuzul sexual asupra unui copil? Cel care l-a suferit și a cărui viață este marcată pentru totdeauna, sau cel care a fost suficient de josnic pentru a-l comite?
Așa cum a spus fiica mea, dacă filmul nostru poate convinge cel puțin un copil să ceară ajutor de la un adult de încredere, iar eu pot convinge măcar o mamă să pună capăt unei relații abuzive, atunci filmul nostru și-a atins scopul. Din păcate, există prea multe cazuri de abuz în mediul nostru, nu mai putem să le tratăm ca pe un tabu. Trebuie să ne schimbăm atitudinea față de ele, trebuie să avem grijă de victime, trebuie să le sprijinim, trebuie să vorbim despre aceste cazuri. Ca să citez un Domn: "Există lucruri despre care nu se poate vorbi. În schimb, există lucruri care nu pot fi ținute sub tăcere".
 
 

Website

https://www.facebook.com/tooclosedocumentary
Apropierea (2022) - Photo