REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAmprenta (1967)

The Print

89 min. - Film polițist - AG - 24.10.1967

Sinopsis :

Un bătrân pictor şi expert de artă este ucis. Fiul său, reîntors în ţară ca turist, vrea să-i fure un tablou inestimabil, pe care cu ani în urmă bătrânul îl înlocuise în muzeu cu o copie. Calm, ingenios, ştiind să descopere dedesubturile celor mai neînsemnate detalii, maiorul Vlad (Emanoil Petruţ) ştie să aştepte. Complicii fiului paricid (Marga Barbu şi Emmeric Schäffer) sfârşesc prin a se dezbina, pentru a pune singuri mâna pe preţioasa pradă. Învingătorul acestei lupte intestine este silit să coboare din avion la Oradea, împreună cu preţioasa pânză.

Regie: Vladimir Popescu-Doreanu

Scenariu: Dimos Rendis, Vladimir Popescu-Doreanu

Actori Principali: Constantin Brezeanu, Marga Barbu, Emanoil PetruțDistribuție:

Amprenta (1967) Constantin Brezeanu Ralf Porter
Marga Barbu Edith
Emanoil Petruţ Vlad
Vezi tot genericul

Producători

Studioul cinematografic „București”

Date de producție

Filmări 18.11.– 31.12.1966; 06.03.– 21.06.1967 — exterioare la București și Sibiu; interioare la Buftea. Cheltuieli de producție 3.155.000 lei.
Ecran normal, a/n, 9 acte, 2465 m.

Distribuitori

Direcţia Difuzării Filmelor

Subiect

Bătrânul Virgil Lupaşcu, pictor şi expert de artă, şi-a însuşit în urmă cu 20 de ani un tablou de valoare din muzeul Bruckenthal, unde era custode, înlocuindu-l cu o copie. Fiul său, fugit din ţară în 1947, vine la Bucureşti ca turist, sub numele de Ralf Porter, împreună cu amanta sa, Edith, şi cu doi complici, Titus şi Sebastian, de asemenea transfugi. Ei urmăresc să scoată din România valoroasa pânză cotată la un milion de dolari. Dar din momentul când intră în posesia tabloului, între cei trei încep neînţelegerile. Faţă de ei, Edith face un joc triplu, urmărind să rămână alături de cel care va câştiga. Moartea bătrânului Lupaşcu, datorată unei lovituri pe care a primit-o în cap de la Sebastian, atrage atenţia miliţiei. Mărturiile vecinilor îl duc pe maiorul Vlad pe urmele lui Porter. În drum spre graniţă, Titus îl omoară pe Sebastian, dar, înainte de a ieşi din ţară, este prins. Din avionul care se îndreaptă spre Paris, Porter este silit să coboare la Oradea împreună cu pânza furată.