REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAfacerea Tănase (2013)

The Tanase Affair

56 min. - Documentar - AG - 25.10.2013

Sinopsis :

Reconstituire a celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză “Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii François Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Regie: Ionuţ Teianu

Scenariu: Liviu Tofan, Ionuţ Teianu

Actori Principali: Virgil Tănase, Paul Goma, Matei Haiducu


Galerie Foto:

 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)
 • Afacerea Tănase (2013)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Afacerea Tănase (2013) Virgil Tănase
Afacerea Tănase (2013) Paul Goma
Afacerea Tănase (2013) Matei Haiducu
Vezi tot genericul

Producători

Libra Film
Cu sprijinul CNC

Distribuitori

Transilvania Film

Festivaluri, premii

 1. 2013 - UCIN - Premiul pentru film documentar
  2013 - ASTRA - Premiul special al juriului pentru film românesc
  2014 - Docuart Fest - Trofeul Docuart Fest și Premiul pentru cel mai bun regizor (Ionuț Teianu)

Subiect

În anul 1982, François Mitterrand, proaspăt ales preşedintele Franţei, este pus faţă în faţă cu Nicolae Ceauşescu, dictatorul român, prin intermediul unei poveşti de spionaj demnă de un roman poliţist. Un conflict în plin Război Rece, o luptă dusă în culise de către serviciile secrete ale celor două state, DST, respectiv redutabila Securitate.
În luna ianuarie 1982, Ceauşescu îi cere unuia dintre agenţii săi să asasineze la Paris doi disidenţi, pe scriitorii Virgil Tănase şi Paul Goma, ambii cetăţeni francezi. Însă acest agent al Securităţii, Matei Haiducu, cunoscut drept Matthieu Forestier, s-a dus la DST.
Serviciile franceze au elaborat atunci una dintre cele mai incredibile operaţiuni din Războiul Rece. Acestea l-au răpit pe Virgil Tănase pentru a se crede că agentul şi-a îndeplinit misiunea. Preşedintele Mitterrand, fiind la curent cu actul de manipulare, s-a exprimat public, lăsând să se creadă autenticitatea răpirii şi anulându-şi vizita de stat prevăzută în România.
Conform surselor DST, toată operaţiunea avea ca scop obligarea şefului Securităţii, generalul Plesita, de a se refugia în Franţa. Însă planul a eşuat din cauza unei scurgeri de informaţii în presă iniţiată de Jean-Louis Debré, pe vremea aceea judecător de instrucţie.
Pentru a se apăra, agentul secret şi cele două potenţiale victime au organizat o conferinţă de presă şi au dezvăluit cazul. În prezent, putem da o altă interpretare evenimentelor din 1982. Există posibilitatea ca implicarea atât de fermă a lui François Mitterrand să fi avut şi o altă motivaţie decât simpla protejare a unui disident. O motivaţie mult mai strâns legată de politica internă franceză.

Afacerea Tănase (2013) - Photo