REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film89: Oglinzi și fum (2020)

100 min. - Documentar - - 18.12.2020

Sinopsis : O odisee prin labirintul memoriei Revoluției Române și prin puzzle-ul de întâmplări și coincidențe, care încă se cere descifrat.

Regie: Alexandru Stănescu

Scenariu: Alexandru Stănescu

Actori Principali:


Galerie Foto:

  • 89: Oglinzi și fum (2020)
  • 89: Oglinzi și fum (2020)

Vezi toată galeria

Distribuție:

89: Oglinzi și fum (2020) Sorin Alexandrescu
89: Oglinzi și fum (2020) Andrei Bârsan
89: Oglinzi și fum (2020) Lavinia Betea
Vezi tot genericul

Producători

co-producție TVR

Date de producție

Realizat în peste un deceniu de documentare, prin reportaje și interviuri, ilustrat cu imagini din arhiva TVR și arhiva Paul Cozighian, dar și cu fotografii inedite din colecțiile Andrei Bârsan, Dinu Lazăr, Andrei Pandele, Agerpres.

Trivia

Alexandru Stănescu despre film:
”Aveam 8 ani când s-a întâmplat Revoluția, în timp ce mă uitam la desene animate bulgărești cu bunica mea. Pentru copilul de atunci, evenimentele de la televizor păreau un spectacol. După decenii, pornesc în căutarea unor participanți la evenimentele din decembrie 89: Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Paul Cozighian, Marcel Păun – cadru M.A.I.. Încercând să îi confrunt cu amintirile și percepțiile copilului de 8 ani, dar și cu propriile lor amintiri și trăiri, observ cum acestea se reconstruiesc, se completează reciproc, apoi se intersectează cu teoriile istoricilor și cercetătorilor invitați (regizorul Cornel Mihalache, istoricul Constantin Corneanu, prof. univ. Lavinia Betea, prof. univ. Sorin Alexandrescu), dar și cu gândurile oamenilor de pe stradă, abandonați în fumul diversiunilor mediatice din ultimii 30 de ani. Începe o odisee prin labirintul memoriei Revoluției Române și prin puzzle-ul de întâmplări și coincidențe, care încă se cere descifrat.”

Website

https://www.facebook.com/ekisest89/
89: Oglinzi și fum (2020) - Photo