REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film5 minute (2019)

5 Minutes Too Late

103 min. - Dramă - - 20.11.2020

Sinopsis : Destinului lui Nicu Holban, care a condus echipa de jandarmi în timpul protestelor MȚR din 2013 și ancheta demarată de Liliana Calomfir, o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.

Regie: Dan Chișu

Scenariu: Dan Chișu

Actori Principali: Mihai Călin, Diana Cavallioti


Galerie Foto:

 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)
 • 5 minute (2019)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Mihai Călin Nicu Holban
Diana Cavallioti Lili Calomfir
Elvira Deatcu Maria Holban
Vezi tot genericul

Producători

Domestic Film
Dakino Productions
cu sprijin CNC, Programului Europa Creativă - Media al Uniunii Europene, Heineken România,
în colaborare cu Societatea Română de Televiziune.
 
 

Date de producție

Buget - 2.954.000 lei
Finanțare CNC - 1.131.975 lei
Filmări în mai-iunie 2018.

Distribuitori

Domestic Film

Festivaluri, premii

 1. 2021 - Premiile Gopo - Cel mai bun actor în rol principal (Mihai Călin), Cea mai bună actriță în rol principal (Diana Cavallioti), Cel mai bun actor în rol secundar (Emanuel Pârvu) și Cea mai bună actriță în rol secundar (Elvira Deatcu).
  2021 - Premiile UCIN - Cel mai bun regizor & Cel mai bun montaj & Cel mai bun actor în rol principal Mihai Calin

Subiect

În februarie 2013, în cadrul Lunii Istoriei LGBT, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Țăranului Român a avut loc proiecția unui film controversat, The Kids Are AllRight, în regia Lisei Cholodenko. La câteva minute după începerea proiecției, câțiva spectatori s-au ridicat, au scos steaguri cu simboluri extremiste și au împiedicat continuarea proiecției, opunându-se vehement comunității gay. Ajunse la cinematograf, Poliția și Jandarmeria au avut o reacție cel puțin nefirească. Articolele din presă acuzau Jandarmeria de faptul că s-a rezumat la încercuirea instituției fără ca, timp de mai bine de o oră, să fi intervenit în sală pentru stingerea conflictului creat și pentru facilitarea continuării proiecției. Subiectul scenariului pleacă de la acest eveniment, concentrându-se asupra destinului lui Nicu Holban, care a condus echipa de jandarmi la acțiunea de la MȚR, printr-o anchetă demarată de Liliana Calomfir, o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe.

Trivia

 • Titlul de lucru: Jandarmul.
Dan Chișu despre film:
„Povestea filmului s-a născut din intenția de a aprofunda concepte precum«adevărul», «obiectivitatea» și «căutarea». Suspansul trăit de spectator coincide cu suspansul personajelor, care nu își pot prevesti finalul călătoriilor în care pornesc. După ce fiica lui fuge de acasă pentru că nu poate trece pragul intoleranței tatălui ei, el nu știe dacă aparenta destrămare a familiei este permanentă sau dacă mai poate face ceva pentru a restabili echilibrul inițial. La fel, deși jurnalista demarează o investigație al cărei succes pare garantat, ajunge în punctul în care nu mai înțelege rostul eforturilor ei”
„Eu sunt realizatorul filmului. Eu cred că realizatorul nu trebuie să fie partizan, el trebuie să prezinte povestea. Sunt subiecte pe care n-am cum să le judec pentru că m-am pus în poziţia în care vreau doar să prezint şi de aceea filmul are multă structură de televiziune..... N-am căutat imagini spectaculoase, am lăsat vorbele şi faptele să spună povestea acestui om (jandarmul Nicu Holban). De fapt, fimul propune o dezbatere despre relativitatea adevărului. Adevărul e relativ pentru că dacă iei punctele de vedere ale tuturor personajelor din film, la un moment dat, găseşti un numitor comun” 

Website

https://www.facebook.com/5minutefilm
5 minute (2019) - Photo