Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Fratelui meu din exil (2009)

Lettres à mon frère en exil


52 min. - Documentar - AG -


Synopsis: Pornind de la scrisorile inedite ale Monseniorului Vladimir Ghika, adresate fratelui său Dimitrie, în Elveţia, filmul vorbeşte despre instalarea regimului comunist în România şi încercarea statului totalitar de a desfiinţa Biserica Catolică, în perioada stalinistă. Nepoţi ai ultimului domnitor al Moldovei, fraţii Ghika sunt personalităţi importante ale mediului diplomatic şi religios din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Director: Ana Boariu

Writer: Ana Boariu

Stars: Dan Condurache, Andreea Bibiri, Constantin Cojocaru


Galerie foto




Distribuție

Fratelui meu din exil (2009) Andreea Bibiri
Fratelui meu din exil (2009) Sorin Cociș
Vezi tot genericul

Producători

Asociația Signis România
KTO Franța
cu sprijinul FAV

Date de producție

Imagini de arhivă de la: Arhiva Națională de Film România, Archives Pathe-Gaumont, Arhiva Națională de Film Ungaria, Arhiva Ministerului de Afaceri Externe Paris, Arhiva familiei de Briey, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.
Post-producție - Kolectiv

Festivaluri

  1. 2009 - UCIN - Cel mai bun documentar (ex aequo cu Laurențiu Damian)

Subiect

În anul 1948, odată cu plecarea regelui Mihai din România, câţiva oameni, strict cei aflaţi în serviciul regelui, au putut să îl însoţească în exil. Dimitrie şi Vladimir Ghika au fost printre puţinii care au putut să îşi aleagă soarta. Dimitrie şi soţia sa, Elisabeta Ghika, doamnă de onoare a reginei Elena, au ales să plece în exil, în Elveţia. Monseniorul Vladimir Ghika a refuzat să părăsească ţara. A fost arestat în 1952, condamnat de regimul comunist la trei ani de temniţă grea, pentru complicitate la crimă de înaltă trădare. A murit la Jilava, la 16 mai 1954, la vârsta de 80 de ani. Timp de cinci ani, între 1948-1952, Vladimir Ghika a trimis fratelui său, Dimitrie, refugiat în Elveţia, peste 15 scrisori care alcătuiesc o cronică emoţionantă şi unică a perioadei staliniste în România. După cum se ştie, scrisori din România spre Europa de Vest, datând din acea perioadă, sunt aproape inexistente: corespondenţa era supravegheată, iar persoanele ce încercau să trimită informaţii erau arestate şi condamnate la închisoare pentru trădare de ţară. Monseniorul Ghika a trimis scrisori în străinătate prin curierul diplomatic, în special prin intermediul Ambasadei Franţei. Motivul declarat pentru care a fost condamnat la închisoare a fost pentru că a întreţinut, prin legaţiile străine, legături cu Vaticanul şi a înlesnit această corespondenţă şi pentru Monseniorul Menges, conducător clandestin al Bisericii Catolice din România. Unul dintre capetele de acuzare făcea referire şi la scrisorile trimise fratelui său, Dimitrie, în Elveţia.

Trivia

  • Scrisorile inedite care stau la baza filmului au fost căutate şi descoperite de Ana Boariu abia în anul 2007 şi au fost publicate sub îngrijirea ei în volumul cu acelaşi titlu, apărut la editura Galaxia Gutenberg în 2008.
  • Pentru a fi trimis aceste scrisori, pentru a fi avut curajul să vorbească deschis şi să descrie situaţia din România, aşa cum era ea cu adevărat, Vladimir Ghika a fost condamnat în 1953 de tribunalul militar Bucureşti la trei ani de temniţă grea.
  • Monseniorul Vladimir Ghika, nepot al ultimului domnitor al Moldovei şi preot catolic al Diecezei de Paris, a decedat la închisoarea Jilava un an mai târziu, în 16 mai 1954.
  • În România, filmul a fost lansat pe DVD cu ocazia simpozionului organizat în 4 martie 2010, de Academia Română şi intitulat "Vladimir Ghika, martir în România".
  • Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika a avut loc în 31 august 2013.