Într-o cârciumă Fitecine stă cu un pahar în față. La altă masă doi băutori îl vorbesc de rău. Ce spun ei despre Fitecine vedem rând pe rând în imagini." /> Aarc.ro - Din aventurile unui Fitecine (1975)

Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmDin aventurile unui Fitecine (1975)


10 min. - Film de animație - AG - 00.09.1975


Synopsis:

Într-o cârciumă Fitecine stă cu un pahar în față. La altă masă doi băutori îl vorbesc de rău. Ce spun ei despre Fitecine vedem rând pe rând în imagini.

Director:

Writer: Victor Antonescu

Stars: Alexandru Mirodan


Galerie foto
Distribuție

Vezi tot genericul

Producători

Studioul „Animafilm”

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri

Trivia

Opinia criticului
„Apariția numelui unui scriitor de prestigiu pe genericul unui film nu înseamnă neapărat că filmul în cauză are propriu-zis un scenariu. Pentru că (Animafilm face cât se poate de evident acest adevăr demult știut) scriitorii nu compun de obicei scenarii, ci povestiri care pot eventual servi drept puncte de plecare pentru realizarea unor scenarii. Intitulându-se impropriu textul inițial al scriitorului drept «scenariu» și trecându-se direct la ilustrarea lui cinematografică, se ajunge la rezultatele pe care le cunoaștem și le constatăm și în acest film: având în față doar ideile generos exprimate literar de către Al. Mirodan, regizorul Victor Antonescu a trebuit să improvizeze în timpul filmărilor o legătură convențională neinspirată între episoade (Fitecine stă cu un pahar în față, iar la altă masă din local alți doi băutori îl vorbesc de rău, iar noi vedem rând pe rând în imagine ce spun ei despre Fitecine), cele mai multe dintre episoade, disproporționate ca întindere și contradictorii prin tratare, fiind lipsite de articulațiile și gagurile care le-ar fi putut concretiza ideile și ar fi făcut din Fitecine un personaj. Din această experiență, studioul rămâne cu frazele generale despre «lărgirea cercului de colaboratori», iar noi cu cele câteva poante grafice pe care regizorul le-a putut inventa din mers, grație talentului plastic de care nu ducem lipsă: alergând după hârtii și aprobări, Fitecine uită uneori să-și ia și capul cu el. Critică demnă a fi reținută de către fitecine.” (Val.S. Deleanu, Cinema nr. 9, septembrie 1975)